Про потребу налагодити взаємодію між Верховною Радою і Кабміном ішлося за всіх урядів і в усіх президентських посланнях до парламенту. Та здійснити це повною мірою поки не вдавалося нікому. Чи є якісь зрушення і позитивні результати сьогодні? Що ще треба налагодити у цьому зв’язку? — поцікавився наш кореспондент у постійного представника Кабінету Міністрів у Верховній Раді, народного депутата України Володимира Рибака.

— Так, розмов справді було чимало. Але систему створив лише прем’єр-міністр Віктор Янукович. З першого дня роботи його уряду було створено систему взаємодії уряду з Верховною Радою і відповідні інститути. У міністерствах запроваджено відповідальних за взаємодію парламенту і уряду. Це заступники держсекретарів, а тепер уже — міністрів, серед обов’язків котрих — проходження законів від міністерства до підпису Президента. Ці люди постійно перебувають у сесійній залі ВР, працюють над удосконаленням законів. Сьогодні ухвалюється значно більше урядових законів і вони якісніші, ніж досі. Звісно, цю систему ще треба вдосконалювати. Адже часто з одного питання уряд вносить свій законопроект, а депутати свій. Треба сідати за один стіл і виробляти один закон.

— Наскільки виправдав себе перший досвід створення коаліційного уряду? Адже хоча були задоволені всі політичні амбіції фракцій, та два міністри вже «полетіли»?

— Про це ще зарано говорити. Це дуже непросте питання. А міністри в усі часи летіли. Але коли створюється коаліційний уряд, треба ставити на перший план професіоналізм людини, досвід роботи, а не політичні амбіції фракцій. Потрібне поєднання професіоналізму з політикою.

— Після виникнення продовольчої кризи стали казати, що позиція уряду Януковича помітно похитнулася. Чия в цьому вина і кому це вигідно? Що сьогодні реально загрожує уряду?

— Звісно, у цьому вже далися взнаки майбутні вибори, конкуренти. Але пришивати те, що не шиється, не треба. Пшеницю вивезли, коли Януковича ще не було і на порозі уряду. А кому це вигідно? Одні хочуть швидше подолати нестатки в країні, а іншим — чим гірше, тим краще. Звичайно, усі сьогоднішні претенденти на президентське крісло будуть звалювати все на уряд. Але, гадаю, просто так огульно його звинуватити нікому не вдасться. Скоро  ситуація стабілізується. А ось з’ясувати, хто це зробив і з якою метою — це питання правоохоронних органів, домашнє завдання уряду. Кабміну не треба відриватися на безглузді з’ясування стосунків. Треба працювати, готуватися до зими, виконувати програму.

— Чи не є тактичною помилкою Віктора Януковича те, що він уже сьогодні заявляє про свої претензії на президентське крісло і про бажання стати єдиним кандидатом від влади?

— Сьогодні він про це не заявляє. Прем’єр виконує доручення і програму Президента. І про президентство ні як лідер Партії регіонів України, ні як керівник уряду Віктор Федорович жодних розмов не веде. Це питання ні офіційно, ні кулуарно не обговорюється. Настане новий рік, проведемо політичну реформу, буде окреслено критерії, і ми це питання розглянемо. Ділові якості В. Януковича дозволяють казати про це. Поживемо — побачимо.

— А Януковичу вигідно, щоб у якому році були президентські вибори?

— Це в нього запитайте.

— Кажуть, що в парламенті вже «гуляє» проект постанови про визнання діяльності нинішнього уряду незадовільною. Це питання може виникнути на наступній сесії ВР восени?

— У чиїхось мізках ця ідея, можливо, і ходить. Але немає ще навіть тих питань, зібравши які, можна було б звинуватити у чомусь уряд. Позитив значно переважує. Хоча теоретично, якщо уряд буде погано працювати, це питання може виникнути і з боку президента, і з боку депутатів.

— Що ви вважаєте найбільшим досягненням і невдачею третьої парламентської сесії?

— Хотілося ухвалити всі кодекси, у тому числі й Податковий. Але його прийняття переноситься на осінь. Мене радує, що депутати ставилися з розумінням до урядових законів, і практично всі документи, на яких наполягав уряд, парламент ухвалив. І настрій, і всі наради в Раді свідчать, що парламентська більшість підтримує свій уряд. Я вважаю, що пара Янукович—Азаров — одна з найсильніших пар в усіх урядах України.

Бесіду вела Юліана ШЕВЧУК.