Сьогодні відбудеться продовження слухання у справі іноземних громадян, котрі постраждали від теракту на Дубровці. Як повідомляв «ГУ», в п’ятницю Басманний суд Москви розпочав розгляд позовів чотирьох іноземців, рідні яких загинули під час штурму театрального центру, до уряду Росії в особі Мінфіну РФ щодо виплати компенсації моральної шкоди на загальну суму 11,5 млн. дол. Серед позивачів є й громадянин України Євген ЮфтЯЄв.

Нагадаю, Юфтяєв втратив дружину Наталю. Вона працювала в театральному центрі на Дубровці й задихнулася, коли проти терористів було застосовано газ. Сума його позову — три мільйони доларів, по мільйону на себе і кожного з двох дітей. Він та його 18-річна дочка Катерина (вона подала окремий позов) — єдині з позивачів, хто з’явився в п’ятницю на засідання суду. Зачитавши позовні вимоги, суддя запропонував сторонам розв’язати питання миром. «Це було б оптимальне рішення, — сказав «ГУ» адвокат Ігор Трунов. — Адже суперечки нема. Ніхто нікого не звинувачує і провину не доводить, бо є загальновизнаний факт». Проте представники Мінфіну відкинули такий варіант, навіть не маючи повноважень обговорювати його.

«Здоров’я дітей підірвано. Після смерті дружини я практично не спав, сидів на ліках, намагався покінчити життя самогубством, і з роботи мене хотіли звільнити — з нервами було негаразд. Нині вже полегшало, але не зовсім», — заявив у суді Євген Юфтяєв. «Вам виплатили компенсацію — 100 тисяч рублів, було надано медичні послуги, пропонувалося поїхати до санаторію в Сочі. Чому ви цим не скористалися?» — запитав представник відповідача. «Бо мені взагалі жити не хотілося, — зірвався позивач. — 100 тисяч рублів — це не компенсація шкоди, а одноразова матеріальна допомога»...

«Мені не потрібні ці гроші, я хочу покарати державу. Чечня — розсадник тероризму, ніхто нічого робити не хоче», — продовжила його дочка Катерина. Суддя тут-таки перервала дівчину, пояснивши їй, що в суді потрібно керуватися законом і не піддаватися емоціям. Сказавши, що вона висловила «особисту думку», дівчина вела далі: «Я дізналася про смерть матері перша. У мене залишилися тато, котрий плаче, брат, який не хоче ні з ким розмовляти. Сім’я розпалася, бо людина, котра тримала цю сім’ю, померла. Лікарі кажуть: менше нервуйте. Дивуються, звідки у дівчини 18 років стільки болячок. До цього я ніколи ні на що не хворіла». «Коли ви востаннє проходили медичний огляд?» — запитав представник Мінфіну. «За місяць до смерті матері», — відповіла Катерина. «У вас є довідки?» — наполягав відповідач... Після того як надійшла ствердна відповідь, суд зобов’язав позивачку на наступне засідання представити документи про стан її здоров’я до і після теракту.

Ігор Трунов вважає, що цей факт, як і те, що судом було задоволено клопотання про виклик до суду експерта з оцінки вартості життя, свідчить: справа зрушила з мертвої точки. «На всіх засіданнях з розгляду позовів російських громадян до уряду Москви, а також за позовами іноземних громадян на попередньому слуханні всі наші клопотання про допит експертів, виклик для свідчення психіатрів, затребування фото- та відеоматеріалів відхилялися, — пояснив адвокат «ГУ». — І раптом голова суду, котрий за відсутності призначеного судді сам узявся за справу, вирішив задовольнити одне клопотання і зажадав деталізувати розрахунки за кожним окремим випадком». На думку Трунова, це дозволяє сподіватися, що позови розглядатимуться по суті.

Тим часом юрист з Мінфіну і адвокатові, і позивачам нагадала, що з резервного фонду було виділено кошти для виплати потерпілим: «Росія виконала свої зобов’язання. Виплачені суми так чи так відшкодують втрати позивачам». «І що, моя дружина повернеться?» —запитав Юфтяєв... «Ми вважаємо, що було зроблено достатньо», — констатувала представник відповідача, додавши, що ті суми, які було виділено, мали компенсувати і моральну, і матеріальну шкоду. Представники Мінфіну додали, що розмір виплат було визначено постановою уряду, якою керувався Мінфін. Нагадаємо, 100 тисяч рублів (приблизно 3300 дол. США) було переказано як одноразову матеріальну допомогу сім’ям загиблих, 50 тисяч — колишнім заручникам і 14 тисяч 200 рублів — на оплату похорону.

Яна СТАДІЛЬНА. (У матеріалі використано уривки із стенограми судового засідання, надані «ГУ» московськими колегами).