Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕК), працює в інтересах обленерго, а не кінцевих споживачів електроенергії. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат, член партії «Воля» Юрій Дерев`янко (позафракційний).
За його словами, йдеться про ринок підключення до електричних мереж будь-якого суб`єкта господарювання або приватних осіб, де НКРЕК фактично встановила монополію та забезпечує додатковий дохід для обленерго. «Комісія вибудувала корупційну схему ще на початку 2013 року і вона працює донині. Раніше для підключення до електромереж майбутній споживач електроtнергії або замовник могли на вільному конкурентному ринку обрати собі виконавця з проектування, підключення і проведення робіт. А в 2013 році НКРЕК запровадила правила приєднання електроустановок до мереж, за якими проектування, будівництво та підключення покладено на обленерго. Тобто комісія спрацювала не на збалансування стосунків між споживачами і постачальниками, а фактично на обстоювання інтересів власників обленерго», — розповів парламентарій.
Народний обранець наголосив, що ця схема блокує можливість залучення інвестицій, здачі об’єктів в експлуатацію тощо. Крім того, існує корупційна складова. У випадку нестандартного підключення користувач має дати представникам обленерго хабар у розмірі чотирьох тисяч гривень за кожен кіловат напруги в мережі. Це не може не викликати занепокоєння. Тож, якщо комісія негайно не відреагує на це і не внесе зміни у правила, буде логічно ставити питання про звільнення її членів. «Ми двічі зверталися до НКРЕК, і вони сказали, що залучать нас і учасників ринку до розробки нових правил. Минуло вже два з половиною місяці, і ніхто нічого не робить. Це неприпустимо», — сказав Ю. Дерев`янко та додав, що члени партії «Воля» розробляють законопроект, який має допустити компанії з відповідною ліцензією до участі у виконанні вказаних робіт.