КИЇВ, 30 липня. (Укрінформ). Гранд світового банківсько-фінансового сектору нью-йоркський «Джей Пі Морган Чейз» втретє поспіль визнав ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» одним із найкращих серед своїх банків-кореспондентів за якістю розрахунків у доларах США. При цьому було проаналізовано платіжні потоки більш як 6000 банків-кореспондентів «Джей Пі Морган Чейз». Тож присудження на такому поважному рівні відзнаки «Визнання якості» стало значною подією не лише для Укрексімбанку, а й для національної банківської системи України. З цього приводу кореспондент Укрінформу зустрівся із заступником Голови Правління ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» Миколою Удовиченком.

— Миколо Миколайовичу, зупинімося докладніше на справжній вазі присудження міжнародної відзнаки Укрексімбанку.

— Одним із вимірів є унікальність. Уперше в Україні такої нагороди третій рік поспіль удостоєний один банк за сім років заснування нагород «Джей Пі Морган Чейз». Здобути поважну відзнаку у сфері міжнародних фінансів, випередивши тисячі конкурентів, погодьтеся, гідне поваги. А робити це постійно, з року в рік, я вважаю неабияким виявом стабільності та безперервного вдосконалення. Можна додати, що загалом така нагорода — четверта у послужному списку банку. Адже ще 1997 року «Chemіcal Bank», спадкоємцем якого є «Джей Пі Морган Чейз», удостоїв високої відзнаки український експортно-імпортний банк.

За цим визнанням — копітка професійна робота усіх наших співробітників. Забезпечуючи 99 відсотків обсягу проходження платежів без додаткової обробки, Укрексімбанк входить до групи елітних банків і високопрофесійно здійснює операції. Є інші причини вважати цю нагороду дуже важливою і своєчасною. Адже протягом 2002—2003 років Україна перебуває під жорстким моніторингом FATF, тому коректність та прозорість операційної роботи банків сприяє зростанню довіри і міжнародного авторитету української банківської системи та перегляду позиції FATF до України.

— Це лише один із багатьох виявів того, як уміє працювати банк, чи не так?

— Ця нагорода — насамперед визнання технічної досконалості банку. Адже банк веде багатогранну діяльність з акцентом на обслуговування зовнішньоекономічної діяльності. Зокрема, завдяки визнанню Укрексімбанку практично всіма міжнародними експортними кредитними агенціями як прямого позичальника/гаранта банк має можливість залучати середньо- та довгострокові експортні кредити від найбільших світових комерційних банків у рамках встановлених лімітів німецьким товариством HERMES, французькою страховою компанією COFACE, італійською SACE, канадською EDC, чеською корпорацією ECAP та іншими. У рамках цих взаємовідносин ми також будуємо діяльність, яка сприяє зовнішньоекономічним зв’язкам наших клієнтів, розвитку та модернізації їхнього виробництва.

Окрім того, Укрексімбанк активно підтримує розвиток експортного потенціалу України за рахунок різноманітних джерел фінансування. Одним із яскравих свідчень тому є спільний зі Світовим банком державний проект розвитку експорту в Україні на загальну суму понад 70 млн. дол. США.

Варто зазначити, що Укрексімбанк працює з великою кількістю контрагентів — у всьому світі їх нині 650. Це — тільки банків. Географія взаємних зв’язків та кредитних ліній, встановлених з іноземними банками, у нас надзвичайно розмаїта. Це — і Західна Європа, і Сполучені Штати Америки, Індія, Китай, Казахстан, Близький Схід, Росія, країни Балтії та Скандинавії. Як відзначають наші клієнти, гнучкість структури діяльності банку дуже сприяє реалізації зовнішньоекономічних завдань.

Щодо найближчих планів. На сьогодні ми отримали дуже цікаві пропозиції від групи першокласних банків щодо надання великих синдикованих кредитів, які ми плануємо освоїти до кінця поточного року. Це буде не тільки наступний етап визнання банку на міжнародній арені, а й підтверджуватиме подальше зростання кредитного рейтингу Української держави.

— Укрексімбанк є лідером серед українських банків на ринку форексних операцій...

— Так, причому і внутрішньому, і міжнародному. Іноземні банки відкрили на нашу користь форексні лінії (типу spot) у розмірі понад 50 млн. дол. США. Крім того, відкрито кілька форвардних ліній. Це дає змогу нашим клієнтам мінімізувати свої валютні ризики. Зважаючи на колізії з курсами євро, долара та інших валют, такий інструмент зовнішньоекономічної діяльності стає для клієнтів банку у великій пригоді.

— А тепер, коли, хай і протягом короткої розмови, ми відчули атмосферу сьогодення банку, хотілося б бодай трохи зазирнути у його день прийдешній...

— Безперечно, це рух до досконалості, адже з плином часу змінюються її критерії. Важливо не відставати від технічного прогресу, вчасно переймати новації, генерувати ідеї, розширювати рамки професіоналізму. Укрексімбанк давно та плідно працює з найбільшими міжнародними інституціями. Нині у рамках співробітництва з Світовим банком Укрексімбанк впроваджує систему електронного банкінгу, який створює оптимальну інформаційну картину для прийняття рішень та дає можливість прогнозувати діяльність не лише власних підрозділів, а й клієнтів. Загалом це не перший спільний проект у взаємодії зі Світовим банком. Зокрема впроваджено сучасний продукт управлінського обліку — так званий TMІS, який дозволяє хірургічно точно контролювати ефективність руху коштів та операцій усередині Укрексімбанку. У нас це проводиться на основі принципів трансферного ціноутворення, а також низки інших агрегованих чинників, таких як норма прибутку на капітал та на активи (ROE, ROA). Отже, забезпечено можливість не лише оцінювати операційну діяльність банку, а й прогнозувати її розвиток.

Впроваджено ще один унікальний для України комплексний продукт — «KONDOR+» компанії «Ройтерс». Він дає змогу у реальному режимі часу централізовувати всі валютні позиції в системі Укрексімбанку та оптимально працювати  з ними на міжнародному ринку. Забезпечується гнучке управління всіма позиціями банку на фінансових ринках, моніторинг та контроль за кожною угодою в автоматичному режимі. Цей продукт також цікавий своїм аналітичним інструментарієм. В Україні такою системою оперує лише наш банк.

У цілому вся перспективна робота банку спрямована на розвиток довгострокових та партнерських взаємовідносин з клієнтами. Ми не шукаємо миттєвої вигоди. Одним із базових напрямів роботи є проектне фінансування. Підтримка довгострокових проектів клієнтів запобігає вимивання обігових коштів і сприяє зміцненню економічного потенціалу та перспективному плануванню діяльності підприємства.

— І скрізь, про що б Ви не розповідали, рушій — кадри. Як організовано їх професійне навчання?

— Кадрова політика банку має плановий довгостроковий характер. Загалом система навчання персоналу банку, що має 71 філію та відділення по всій Україні, централізована. Кращих співробітників направляємо на стажування за кордон, проте основна увага приділяється внутрішньобанківським формам навчання. Зокрема, конференціям творчого плану, коли молоді співробітники з різних підрозділів збираються раз на рік у головному офісі й репрезентують свої творчі проекти, багато з яких стали корисними у практичній роботі банку.

Інтерв’ю провів Віталій ХАРЧЕНКО.

Київ.