У розпал жнив заступнику голови Рівненської облдержадміністрації Олександру Кміті зателефонувала жителька села Самостріли Корецького району Людмила Смикало — дружина керівника приватного сільгосппідприємства «Лан». Жінка просила допомогти владнати проблему з ваговою, яка стала причиною розбрату між «Ланом» та СТОВ «Астрея». У період жнив, на думку Людмили Смикало, без вагової нікому з них не обійтися.

Хоча влада не має повноважень втручатися у внутрішні справи приватних підприємств, однак зважаючи на соціальну напруженість, яку викликала в Самострілах проблема навколо вагової, сюди для розв’язання конфлікту виїжджали голова Корецької райдержадміністрації Василь Яковенко, начальник відділу реформування майнових і земельних відносин головного управління сільського господарства і продовольства Рівненської облдержадміністрації Микола Собчук. Їм вдалось умовити сторони до скликання загальних зборів пайовиків, щоб домовитися разом користуватися ваговою. Є ще одна можливість врегулювати конфлікт: звернутись до суду. Але можна обійтись і без цього, уклавши договір про спільне володіння ваговою. 

Коротко про витоки конфлікту. Свого часу місцевий КСП імені Т. Шевченка було реорганізовано в однойменний СВК. Кооператив виступив правонаступником колишнього КСП. У 2000 році СВК почав розпаювання майна серед колишніх членів КСП. У квітні 2001 року майновий пайовий фонд (а це 562 пайовики) на загальних зборах розділили між чотирма групами співвласників: 88 осіб передали своє майно в користування ПСП «Лан» (керівник В. Смикало), 46 — СТОВ «Астрея» (Н. Баланчик), 362 —Рівненській МТС (М. Шмирко), 66 — ТОВ «Клас» (М. Онищук). Але у вересні цього ж року Рівненська МТС відмовилася від подальшого користування майном пайовиків, і його поділили між згаданими групами та одноосібниками. Досі процес розподілу майнових паїв проходив мирно. Спір виник хіба що під час розподілу 30-тонної вагівниці. Це й зрозуміло, бо обидва новоутворені господарства відкрили приймальні пункти із заготівлі цукрових буряків, тож ваги обом конче потрібні. Щоправда, на засіданні майнової комісії, яке відбулося 22 лютого 2002 року, ваги з приміщенням були виділені ПСП «Лан». Залишалось затвердити це на загальних зборах всіх пайовиків. Тим часом, не чекаючи зборів, керівник ПСП «Лан» Володимир Смикало не поскупився на кошти, щоб навести у ваговій належний порядок, відремонтувати ваги, якими користувались усі мешканці села. 

— Саме протокол цих зборів і став причиною конфлікту, — розповідає начальник відділу реформування майнових і земельних відносин головного управління сільського господарства та продовольства Рівненської облдержадміністрації Микола Собчук. — На зборах головувала дружина Володимира Смикала Людмила. Вона стверджує, що з вагової було прийнято рішення (у протоколі це дописано). І це було б логічно, оскільки на засіданні майнової комісії питання щодо вагової було улагоджено. Але я почув і протилежну думку: рішення з вагової не приймали, тому й дописали до протоколу. 

— Масла у вогонь підлили і амбіції: Володимира Смикала не влаштував підхід його колеги Надії Баланчик, яка нібито диктувала свої ціни у розрахунках за користування вагівницею, — продовжує Микола Собчук. —Отож у лютому 2003 року на засіданні майнової комісії знову постало питання про вагову. На цей раз члени комісії вирішили передати її СТОВ «Астрея». Цікаво, що керівник ПСП «Лан» не заперечував щодо такої передачі. Але це рішення майнової комісії набрало б чинності лише після затвердження його на загальних зборах. Спроби скликати збори робили в березні, квітні, липні. Та все марно — не було кворуму. До скликання зборів дійшли компромісу: дозволити всім користуватися ваговою, тим паче що вона мала два входи, які поділили між собою «Лан» і «Астрея». Але, схоже, керівнику «Астреї» Надії Баланчик надокучило чекати, коли все-таки вдасться скликати легітимні збори, і вона вирішила стати господаркою вагової. Звідси й загострення нового конфлікту, який поки що вдалось уладнати. До загальних зборів.

Рівненська область.