«Чому Україна тупцює на місці і так мало в суспільстві позитивних зрушень?»  — з таким дещо пафосним запитанням звернувся до учасників «круглого столу» з проблем українського виборчого законодавства народний депутат Анатолій Матвієнко, відкриваючи його роботу.
На думку парламентарія, причина в тім, що немає відповідальної і прозорої влади. А вирішують це виборці під час головування. Велике сподівання покладають на політичну реформу, однак, зауважив Анатолій Матвієнко, реформа має змінити не лише центральну владу, а й органи самоврядування, про що навмисно замовчується. Тим часом прозору й ефективну владу передусім гарантує рівень розвинутого самоврядування, переконаний народний депутат.
Дискусії за «круглим столом» зосередилися навколо видання «Виборче законодавство: українська практика, міжнародний досвід та шляхи реформування», упорядкованого групою авторів, які співпрацюють з Комітетом виборців України та громадськими організаціями «Лабораторія законодавчих ініціатив» і «Школа політичної аналітики».
Книжка видана за загальною редакцією Євгена Радченка, який і головував на засіданні. На його думку, українське виборче законодавство цілком відповідає міжнародним стандартам, за винятком двох речей: участі громадських організацій у роботі окружних та дільничних комісій і забороні прямого фінансування партій під час виборчих перегонів. Проте головною ознакою українських виборів і загальною їхньою бідою є правовий нігілізм і виборців, і тих, хто ці вибори здійснює. Отже, проблема не в законодавстві, а в тому, як його застосовують і дотримують.
Законодавчо невирішеним залишається складання списків виборців та тих, хто має нести за них персональну відповідальність: дільнична комісія, ради чи ще хтось. Народний депутат Анатолій Матвієнко поінформував, що профільним комітетом Верховної Ради зареєстровано законопроект «Про реєстр фізичних осіб». На його основі і складатимуться списки виборців.
Ці питання також докладно розроблено і в законопроектах «Про вибори Президента України» та «Про вибори народних депутатів України».
Представлене видання, наголошували учасники «круглого столу», — перша грунтовна спроба, котра розкриває можливості реалізації громадянами виборчого права.
Автори завершують дослідження низкою важливих висновків і рекомендацій. Серед них: розвести в часі вибори до Верховної Ради України та місцеві вибори або збільшити відведений для голосування термін на додаткові 2—3 години; обмежити коло уповноважених осіб, які можуть перебувати на виборчих дільницях у день голосування або дати їх вичерпний перелік; оптимізувати апеляційний і касаційний порядок оскарження окремих категорій судових рішень.