Новим міністром Кабінету Міністрів глава держави призначив лідера парламентської більшості у Верховній Раді Анатолія Толстоухова.
Як відомо, його попередник на цій посаді Володимир Яцуба днями очолив Дніпропетровську обласну державну адміністрацію.
Ні для кого не секрет, що прем’єр Віктор Янукович на посаді міністра Кабінету Міністрів хотів бачити свою людину. У кулуарах називали й конкретне прізвище. Заради цього навіть відмінили запроваджений два роки тому інститут державних секретарів. Однак Володимир Яцуба залишався «государевим оком» в уряді.
Призначення на посаду міністра Кабінету Міністрів — ключову апаратну посаду в уряді — Анатолія Толстоухова означає хоч і неповну, але перемогу Віктора Януковича. Тим паче що нинішній головний урядовий «апаратник» також виходець з Донбасу. Окрім того, Анатолій Толстоухов — політик, схильний до компромісів, з досвідом роботи в цій структурі. Щоправда, його призначення може означати й те, що він не впорався зі своїми обов’язками координатора парламентської більшості під час процедури направлення до Конституційного Суду президентського законопроекту змін до Основного Закону країни. Однак досвід, набутий ним на цій посаді, може знадобитися прем’єру. Особливо під час розгляду проекту державного бюджету на наступний рік.
Появу в кріслі першого заступника міністра палива та енергетики Юрія Бойка, керівника «Нафтогазу України», чимало оглядачів пов’язують з майбутньою відставкою міністра Сергія Єрмілова. Юрій Бойко також із Донбасу, де розпочав кар’єрне сходження з посади керівника «ЛИНОСу». Його вважають — і, напевно, для цього є підстави, особливо після заяв про реверсне використання нафтопроводу «Одеса—Броди», —мало не головним лобістом інтересів Тюменської нафтової компанії в Україні.
Проте незрозуміло, якою буде поведінка Юрія Бойка з огляду на підписання низки україно-польських документів з використання багатостраждального трубопроводу. Чи й надалі він лобіюватиме інтереси ТНК, чи буде виконувати міжурядові домовленості щодо нафтопроводу «Одеса—Броди».
Отож попри літню спеку, політичне життя в Україні триває.