Заява фракції Соціалістичної партії України

22 липня близько п’ятої години ранку у центрі Києва обвалилася частина шестиповерхового будинку №37 по вул. Великій Васильківській. Цілком зруйновано шість квартир на трьох поверхах. Декілька років тому цей будинок був реконструйований з добудовою двоповерхової мансарди, що й стало причиною обвалу. Дякуючи випадку, обійшлось без жертв.

Переконані, що ця аварія — не випадкова, а логічний наслідок бурхливої діяльності будівельних фірм, які у гонитві за надприбутками, нехтуючи реальними показниками міцності будинків і ґрунтів, піддають житло наших громадян незаконним перебудовам і реконструкціям. Причина високої активності деяких фірм-інвесторів під час спорудження мансард не в бажанні розвивати нове будівництво, а в тому, що ця справа дуже і дуже прибуткова. За попередніми даними, відпускна вартість квадратного метра мансардної площі у 1,2—2 рази перевищує вартість квадратного метра житла у цьому ж будинку, а затрати, зважаючи на те, що фундамент, комунікації, цоколь та інше не споруджуються, незначні. Не випадково, починаючи з 1997 року у столиці під проектування додаткових поверхів було віддано понад 600 будинків.

Такі реконструкції без згоди мешканців приватизованих квартир є незаконними тому, що згідно з ч. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію» вони є співвласниками допоміжних приміщень (у тому числі й горищ) і ніхто не має права розпоряджатися цією спільною власністю. Мешканці з приводу порушення їхніх житлових прав активно звертаються до органів влади всіх рівнів, але на клопотання ніхто зазвичай не реагує, а дії підприємців підтримуються місцевими чиновниками і, на жаль, навіть судами.

Члени фракції Соціалістичної партії у Верховній Раді України ініціювали подання до Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення чинного законодавства стосовно використання допоміжних приміщень житлових будинків, яке дасть можливість зупинити зведення незаконних надбудов.

Але поки суд ще не розглянув це питання, конституційні гарантії про недоторканність житла громадян продовжують грубо порушуватися. Так, спорудження мансард призвело до виникнення тріщин у будинках №15/5 по вул. Інститутській, №6 по вул. К. Білокур, №19 по вул. Ярославів Вал у Києві. Ці «новобудови» також мають позитивні висновки державної експертизи, хоча незалежні експертизи, зроблені на замовлення мешканців, свідчать, що в згаданих будинках добудовувати мансарди не можна, як і в будинках по вул. Чапаєва, 4—6 та Пушкінській, 2-4/7.

Обвали, аварії, інколи з жертвами, причиною яких стали надбудови, і особливо необгрунтовані реконструкції будинків, сталися в Нікополі, Чернівцях, Сумах та інших містах.

Громадяни категорично протестують, вони не бажають, щоб над їхніми головами спритні ділки заробляли великі гроші, руйнуючи їхнє житло. На бік скривджених, зокрема киян, стають у деяких випадках депутати районних рад. Вони не хочуть ділити відповідальність з місцевими чиновниками за незаконне будівництво. За ініційованим соціалістами зверненням Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації 27 грудня 2002 року Шевченківська райрада затвердила Положення про переобладнання горищ у мансарди, яке потребує на це згоди від усіх мешканців будинку. Аналогічне розпорядження видала Печерська райдержадміністрація.

Проте «мансардний» бум у столиці та в інших містах України триває. Внаслідок цього, між іншим, не кращого вигляду набирає архітектурний ансамбль міст.

Фракція Соціалістичної партії України заявляє про необхідність негайного припинення видачі дозволів Київською та Севастопольською держадміністраціями і облдержадміністраціями України на незаконні добудови будівель, що може загрожувати безпеці і життю людей. Фракція наполягає на юридичному, технічному та організаційному впорядкуванні таких робіт.

Держава зобов’язана дбати про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, не створюючи привілеїв одним, за рахунок інтересів інших громадян України.

Олександр МОРОЗ,  голова фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України.