Генеральна прокуратура переймалася станом дотримання законів на ринку зерна. Це вже третя перевірка: попередні відбулися у вересні минулого та березні поточного років, інформує прес-служба Генпрокуратури. Такі дії викликані дефіцитом збіжжя в багатьох регіонах. За результатами порушено понад 270 кримінальних справ.

Вивчення стану законності засвідчило відсутність державної системи регулювання ринку продовольства. Зокрема, торік закупівельні ціни на продовольчу пшеницю коливалися від 280 до 1000 і більше гривень. До того ж колосковими на біржах майже не торгували.
Одна з причин «напруженого становища на ринку зернових» — вкрай незадовільне фінансування підприємств агропромислового комплексу. Приміром, під урожай 2003 року комерційними банками надано кредитів трохи більш як 2,5 млрд. грн., з яких лише 1,5 млрд. грн. — на пільгових умовах. Іноді позики надавалися комерційним структурам, які навіть не мали власних зернових ресурсів. Зокрема, прокуратурою АР Крим порушено кримінальну справу стосовно директора сільськогосподарського ТОВ «Таврида», який 2002 року одержав кредит у розмірі 250 тис. грн. під заставу зерна врожаю 2003-го, що йому ніколи не належало. Такі кримінальні справи порушили прокуратури Херсонської, Запорізької, Сумської областей.
Також виявлено непоодинокі факти прихованого підвищення цін на хліб внаслідок заниження ваги або зміни харчових компонентів. На ВАТ «Житомирхліб», приміром, безпідставно зменшували вагу одиниці хлібопродукції з кілограма до 800 грамів за незмінної ціни. Такі само факти виявлено органами прокуратури у Волинській, Кіровоградській та інших областях.
Скориставшись ситуацією, інформує прес-служба Генпрокуратури, на ринку зерна ВАТ «Черкасихліб» замість хліба «білого пшеничного» почало випускати хліб під іншою товарною назвою з тих самих складових, що і «хліб пшеничний». Різниця була лише в ціні. Новий хліб став для споживачів дорожчим на 30 копійок. А прокуратура Запорізької області виявила численні порушення, коли хлібобулочні вироби та інші продукти продавалися за цінами, які перевищували граничний рівень роздрібних цін, встановлених облдержадміністрацією.
Вл. інф.