Понад 3800 кілометрів подолала на автомобілях, велосипедах та під вітрилами вздовж південного кордону України експедиція «Соборна Україна-2003». Після її завершення голова УРП «Собор», народний депутат Анатолій Матвієнко відповів на запитання журналістів.
Він, зокрема, сказав, що, відвідуючи визначні пам’ятки історії, заповідні місця півдня країни, учасники експедиції вивчали проблеми багатьох регіонів та мали сотні зустрічей з людьми. Виявлено «кричущі зловживання із землею в Криму, місті Одесі, інших місцях Північного Причорнор’я, де активно руйнуються парки, оздоровниці, пляжі».
Анатолій Матвієнко зауважив, що «ці землі з потурання місцевої влади переходять у руки впливових номенклатурних забудовників, керівників міст, судів, прокуратури, правоохоронних органів. Є серед них і народні депутати».
Парламентарій поінформував журналістів, що ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розгляду ситуації з землею в Одесі, Криму, всьому Північному Причорномор’ї, проведення інвентаризації землі і власності.
Ще одним важливим моментом під час експедиції стала підтримка української духовності в Криму. Учасники експедиції відвідали всі чотири україномовні школи на півострові. Вони розташовані у колишніх дитячих садках і потребують негайного розширення, бо не в змозі прийняти всіх учнів, чиї батьки хочуть, щоб їхні діти навчалися державною українською мовою.
«Час засвідчує, — переконаний народний депутат, — що з 620 шкіл, які діють в Автономній Республіці Крим, в майбутньому мінімум половина неодмінно стануть українськими».