Минулої середи у Запоріжжі з короткочасним робочим візитом побував Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, котрий представив управлінсько-господарському активу регіону нового голову облдержадміністрації. Естафету від колишнього губернатора Євгена Карташова, обраного мером Запоріжжя, прийняв Володимир Березовський.

 Церемонія пройшла оперативно, під схвальні оплески присутніх. Новий голова облдержадміністрації — особа в регіоні добре знана й шанована. Нещодавно Володимир Березовський вдруге поспіль очолив Запорізьку обласну раду. Саме під головуванням Володимира Петровича її депутати ухвалили цілу низку регіональних програм, виконання яких позитивно позначилося на соціально-економічному розвитку області. Проте новопризначеному голові облдержадміністрації дісталися у спадок не лише певні здобутки місцевої виконавчої влади, а й ціла низка болючих проблем. Насамперед рішучих та неординарних дій вимагає нинішня ситуація в АПК, що склалася внаслідок несприятливих погодних умов. За найоптимістичнішими прогнозами, цього року в області зберуть не більше півмільйона тонн зернових, із них —110 тисяч тонн пшениці (107 тисяч озимої та 3 тисячі ярої). Вже скошено майже 240 тисяч гектарів ранніх зернових (41 відсоток площ їхніх посівів, що вижили після морозів та посухи), обмолочено 200 тисяч га. На жаль, дані прогнозного балансу поки що підтверджуються. В середньому по області урожайність зернових становить 9,8 центнера з гектара. Дещо вища в господарствах Великобілозерського, Приморського, Бердянського та Приазовського районів — 12,1—14,8 центнера. Але це урожайність у бункерній вазі. Після доробки зерна (очищення, доведення до нормальної вологості) вона зменшиться ще на 2—3 центнери. Як стверджують фахівці, дефіцит зерна урожаю цього року становитиме не менш як 900 тисяч тонн, у тому числі продовольчого — 220 тисяч тонн. А ще треба лише для сівби озимих 110 тисяч тонн насіння.

Так, ситуація на селі справді досить складна. Тільки у цьому році сільгоспідприємствами області залучено 263 мільйони гривень кредитних ресурсів комерційних банків, що більш ніж удвічі перевищує суму кредитів, використаних аграріями минулого року. А ці гроші рано чи пізно доведеться повертати...

Заборгованість сільгосппідприємств перед бюджетом та державними цільовими фондами зросла до 22 мільйонів гривень. Після двох років успішного та планомірного погашення заборгованості у заробітній платі лише цьогоріч борги з її виплати в АПК збільшилися майже на мільйон гривень. Та особливо гостро сьогодні постало питання щодо проведення розрахунків за оренду землі. На нинішній рік сума нарахованої відповідно до договорів орендної плати становить 172 мільйони гривень. В еквіваленті зерна пшениці це більш як 200 тисяч тонн...

Ситуація ускладнилася зменшенням надходжень коштів у господарства від продажу тваринницької продукції. Адже від весняної посухи постраждали також і посіви багаторічних трав, природні пасовища. Вже у червні худоба потерпала через брак кормів. Молочну череду випасали по балках. Згодовували очерет і гіллячковий корм. Це відразу ж позначилося на продуктивності худоби. Виробництво молока в сільгосппідприємствах зменшилося проти минулорічного рівня на 20 відсотків. Господарства через дефіцит кормів змушені були вдатися до забою худоби. Реалізація худоби та птиці на забій підскочила на 44 відсотки. Чисельність корів у порівнянні з початком року скоротилася на 5 тисяч, свиней — на 18,1 тисячі голів, а птиці — на 20 тисяч штук.

Дощі, що пройшли у липні, хоч і завадили жнивам, але позитивно вплинули на стан травостою, посівів пізніх культур. Після злив минулого місяця в області додатково посіяно 7,5 тисячі га кукурудзи та зерносуміші. Однак через дефіцит зерна проблему забезпечення кормами свиней та птиці з порядку денного не знято.

Сьогодні село як ніколи потребує допомоги. Настав час владі показати, на що вона здатна. Саме про це вів розмову Прем’єр-міністр під час прес-конференції, яка відбулася перед його від’їздом із Запоріжжя. Мова йшла і про закупівлю продовольчого зерна та створення резервного фонду, який дав би можливість стабілізувати ціни на хліб і хлібобулочні вироби. Віктор Янукович аж ніяк не драматизував нинішню ситуацію в АПК. Прем’єр, зокрема, впевнений, що економічне становище сільгоспвиробників може значно поліпшити грамотна реалізація урожаю кукурудзи, соняшнику та інших пізніх культур, перевиробництво яких очікується в нинішньому році. 

Схоже, подолання наслідків погодних катаклізмів на селі стане першим серйозним випробуванням для нового голови Запорізької облдержадміністрації.

 

Запорізька область.

* * *

Президент України Леонід Кучма своїми указами також звільнив з посади голову Дніпропетровської обласної державної адміністрації Миколу Швеця і призначив на його місце Володимира Яцубу, котрий досі працював міністром Кабінету Міністрів України.