У комітетах Верховної Ради в міжсесійний період триває робота над законопроектами, що будуть внесені на розгляд парламенту на четверту сесію. Розпочнеться нова сесія 2 вересня 2003 року.
Зокрема, у Комітеті з правової політики опрацьовується законопроект про Єдиний реєстр персональних даних, внесений народними депутатами Людмилою Кириченко, Василем Харою, Василем Онопенком. У зв’язку з відмовою України від інституту прописки в листопаді 2001 року постала потреба регламентувати законодавчим шляхом діяльність, пов’язану з нагромадженням персональних даних.
Згідно з проектом, Єдиний реєстр персональних даних фізичних осіб представляє собою державну систему автоматизованого обліку громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, що мають постійне місце проживання на території України. Держателем Єдиного реєстру буде виступати Міністерство юстиції України. Вестимуть реєстр органи реєстрації актів громадянського стану. При цьому фізичній особі надається право (а не обов’язок) реєструвати інформацію про місце свого постійного проживання та самостійно його визначати. Отже, проектом створюються умови для реалізації конституційного права проживати у місці, обраному на власний розсуд.
* * *
У Комітеті з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій опрацьовується проект змін до Закону «Про особливості приватизації підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони України», внесений Кабінетом Міністрів. Законопроектом передбачається оптимізувати порядок визначення і затвердження переліку підприємств Міністерства оборони, які можуть бути приватизовані. Зокрема, пропонується спростити складну і тривалу процедуру погодження переліку підприємств Міністерства оборони, які можуть бути приватизовані. На думку розробників проекту, це дасть змогу оперативніше проводити реформування цих підприємств, покращити їх фінансово-економічне становище, отримати додаткові надходження до спеціального фонду держбюджету і спрямувати їх на фінансування потреб Збройних Сил України.
За повідомленнями Інформуправління ВР.