Україна та Польща підписали двосторонню міжурядову угоду про режим взаємних поїздок громадян. Документ передбачає безвізовий режим поїздок до України для польських громадян і безплатні візи для українців.
Учора під час роботи україно-польського бізнес-форуму в Донецьку було підписано меморандум про створення СП з реалізації проекту «Броди—Плоцьк». На консультаціях, що відбулися в липні, українська компанія «Укртранснафта» і польська «Дружба» домовилися про створення такого СП з добудови нафтопроводу «Одеса—Броди» до Плоцька. Передбачається, що нафту з каспійського регіону транспортуватимуть до міст Супси (Грузія) або Новоросійська (Росія), а далі танкерами до Одеси, де вже споруджено термінал для приймання таких суден. Потужність української ділянки нафтопроводу становитиме 9—14 млн. тонн нафти на рік.
На україно-польському бізнес-форумі в Донецьку обговорювали й питання торговельного співробітництва між країнами. Український прем’єр Віктор Янукович заявив, що в торговельно-економічних відносинах двох країн «закріпилися позитивні тенденції», а обсяг україно-польського товарообігу зріс більш як на 60 відсотків. «Ми зацікавлені, щоб закріпити таку тенденцію», — наголосив український прем’єр, повідомивши про ініціативу української сторони провести в четвертому кварталі нинішнього року восьму україно-польську комісію, присвячену питанням двостороннього співробітництва.
Проте польський прем’єр вважає нинішній рівень торговельно-економічного співробітництва між країнами низьким. Лешек Міллер нагадав, що середній товарообіг між Україною та Польщею становить «лише близько 1,5 мільярда доларів — цього мало, як для сусідніх держав».
Віктор Янукович підкреслив, що наш уряд нині особливо зацікавлений у якнайшвидшому підписанні з Польщею ще одного дуже важливого для України документа —двостороннього протоколу про доступ до ринків товарів та послуг у рамках вступу до СОТ. За словами прем’єра, в Україні також надають великого значення майбутньому підписанню угоди про створення і діяльність українського культурно-інформаційного центру у Варшаві та польського інституту в Києві. Віктор Янукович також повідомив, що в Україні уже розпочато підготовку до проведення Року Польщі.