Жнива, як і раніше проходять мляво. І минулорічних темпів уже не досягти. У щоденних зернових зведеннях хоча й спостерігається певний приріст намолоченого — у загальнодержавному масштабі він здається надто вже мізерним. За офіційною інформацією, нині в засіках маємо 4,5 мільйона тонн зерна. А торік на цей само період там уже лежало понад 27 мільйонів.
Оприлюднення таких мізерних цифр не лише породжує смуток і занепокоєння щодо завтрашнього дня, а й підігріває ажіотаж на хлібному ринку, що, у свою чергу, заважає регіональним керівникам утримувати ціни. З цього приводу на одному з центральних телеканалів навіть промайнула інформація про бажання Кабміну засекретити «врожайну» інформацію.
Паралельно зі жнивами тривають і розборки: на високому офіційному рівні шукають винуватців ситуації, що склалася на зерновому ринку. Звичайно, полетіли голови. Згідно з указом Президента цього тижня свої крісла вже залишили глава Чернівецької облдержадміністрації Теофіл Бауер і Полтавської —Євген Томін. Остаточно розжалувано і ще одного xлібного «генерала» — екс-віце-прем’єра з аграрних питань Леоніда Козаченка. Звільнений нещодавно з-під варти на порyки з огляду на неодноразові звернення з цього приводу великої групи народних депутатів, він кілька днів тому перестав бути радником Прем’єр-міністра.
На цьому, схоже, «полювання на відьом» не закінчилося. До нього, до речі, впритул взялися МВС і Генпрокуратура, яким уряд, зокрема, доручив контролювати виконання законодавства на ринку зерна і наявність останнього в держрезерві. У постанові Кабміну, виданій за підсумками недавнього засідання, на якому було розглянуто ситуацію в агропромисловому комплексі країни, роботу керівників цілої низки областей, де нібито допустили безпідставне підвищення цін на продукти першої потреби, було визнано незадовільною. А за інформацією агентства «Інтерфакс-Україна», уряд вирішив рекомендувати Президентові Леоніду Кучмі звільнити з посад, крім глав Чернівецької і Полтавської облдержадміністрацій ще й главу Дніпропетровської — Миколу Швеця.
Неспокійно і в самій столиці. У Києві відповідні органи проводять рейди. Їхня мета: виявлення керівників підприємств, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, причетних до фальcифікації даних про зібраний торік урожай зернових. Також силовики мають намір розкривати й припиняти зловживання в оборудках із зерном, факти незаконного використання і розкрадання запасів державного і регіонального резервів, ухиляння від декларування реальних запасів колоскових, нецільового і незаконного використання виділених на закупівлю зерна державних коштів.
Є перші жертви...