Фальсифікування лікарських засобів (ЛЗ) — одна з найактуальніших проблем сучасного фармацевтичного ринку. Ситуація, що склалася в Україні, турбує і уряд, і виробників та дистриб’юторів медичних препаратів. Фахівцями територіальних державних інспекцій та Державної інспекції з контролю за якістю ЛЗ у 2000 році виявлено 17, у 2001-му — 40, а у 2002-му — 62 серії фальсифікованих ЛЗ.

Ця проблема існує не тільки в Україні. За оцінками експертів ВООЗ, світовий обсяг продажу фальсифікованих ліків у 1999 році оцінювався в 20 млрд. доларів США, що становило близько 7% обсягу світового фармацевтичного ринку.

Нещодавно Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про затвердження Програми боротьби з виробництвом та розповсюдженням фальсифікованих лікарських засобів на 2003—2008 роки».

Коментуючи прийняття постанови, перший заступник Державного секретаря МОЗ, голова Державної служби лікарських засобів медичного призначення Михайло Пасічник зазначив:

— Нова лікарська політика має захистити передовсім пацієнта. Зменшення економічних збитків та ризику для здоров’я населення, наближення рівня праці виробників і дистриб’юторів до європейських стандартів є логічним наслідком результативного лікування хворих завдяки застосуванню лікарських засобів відповідної якості та ефективності. Попереду велика робота: необхідно привести законодавчу базу у відповідність до європейських стандартів, створити інформаційне забезпечення функціонування Програми, побудувати систему взаємодії з іншими міністерствами та відомствами.

МОЗ попереджає та рекомендує:

Аптечним закладам замовляти ЛЗ та медичні препарати в офіційних дистриб’юторів. Споживачам купувати ЛЗ та медикаменти в аптечних закладах, котрі мають відповідні ліцензії. Придбаючи препарати на ринку, у знайомих або у лікарів, покупець ризикує отримати фальсифікат. Зміна кольору, стану, розміру, смаку, упаковки та маркірування ЛЗ, відсутність терапевтичного ефекту або нестандартні побічні дії медичного препарату можуть свідчити про його підробку. В цьому випадку можна звернутися до територіальної державної інспекції, адреса та телефон якої є в кожній аптечній установі.