Коровай з імпортної пшениці на прилавках вітчизняних магазинів — схоже, така перспектива вже невдовзі стане закономірністю, а не винятком із правил. Леонід Кучма і Володимир Путін у понеділок, під час телефонної розмови, домовилися про поставки в Україну 200 тисяч тонн зерна. Президенти доручили урядам обох країн підписати відповідні документи. А для обговорення практичних аспектів закупівель Прем’єр-міністр України Віктор Янукович планує прибути до Москви.
Такі домовленості напряму пов’язані з безрадісною врожайною перспективою на наших полях. Офіційно в країні намолочено 3,9 мільйона тонн зернових. Торік 29 липня, за даними уряду, в засіках уже лежало майже 27 мільйонів.
Істотна різниця і в урожайності. Якщо в 2002-му гектар у середньому наділяв хліборобів 27,5 центнера зерна, то нині цей показник упав до «рекордних» 13,3 центнера. Але й це, як температура в тому анекдоті про хворих у госпіталі, «в кого температура 39, в кого 38, в кого 35, зате в середньому по шпиталю — 36,6». У господарствах Херсонської, Дніпропетровської, Одеської, Кіровоградської і Харківської областей збирають 7—9,5 центнера на круг.
Тим часом регіональні керівники неначе атланти адміністративними методами намагаються зупинити галопуюче зростання цін на продукти першої потреби. Розпорядженням голови Черкаської облдержадміністрації Вадима Лешенка встановлено фіксовані ціни на борошно і хлібобулочні вироби. Буханець, приміром, у роздрібній торгівлі, за запевненнями, до 1 січня коштуватиме не більш як 0,89—1,2 гривні.
Миколаївська облдержадміністрація також ознайомила директорів ринків і підприємств торгівлі з фіксованими цінами і зажадала не піднімати їх вище від установлених. У місцевих магазинах порівняно з 1 липня ц. р. ціни на окремі групи продовольчих товарів дещо знизилися: макаронні вироби продають у середньому по 2,54 грн., цукор — по 3,58 грн., олію — 6,48 грн., гречану крупу — 4,50 грн., рис — 2,52.
Держінспекція з контролю за цінами веде в області невсипуще «полювання на відьом». Вона вже виявила порушення порядку формування роздрібних цін у 79 відсотках підприємств торгівлі. Основним видом порушень є завищення торговельної надбавки на хліб і хлібобулочні вироби від 12 до 22,4 відсотка замість установленої 10-відсоткової. Директори ринків у відповідь скаржаться, що змушені закуповувати харчові продукти в оптових фірм-постачальниць, а не у виробників, що істотно впливає на формування ціни. Звісно, в бік її підвищення.
Власна інформація.