У зв’язку із завершенням чергової, третьої, сесії Верховної Ради України четвертого скликання, члени депутатської фракції політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова України» провели підсумкове засідання, на якому проаналізували свою діяльність упродовж сесії, та стан узятих на себе зобов’язань, з якими фракція виступила на її початку.

Йшлося насамперед про:
— підтримку та законодавче забезпечення Пенсійної реформи, яку суспільство чекає понад десять років;
— ухвалення нового Податкового кодексу, спроможного знизити тиск на вітчизняного виробника, відродити економіку і розв’язати проблеми зайнятості населення;
— впровадження політичної реформи, націленої на створення ефективних, прозорих інститутів влади, починаючи від політично відповідального уряду до місцевих органів.
Як показує аналіз розглянутих та прийнятих Верховною Радою України законопроектів, спрямованих на вирішення вищезазначених питань, наша фракція активно їх підтримувала, про що свідчить найвищий рівень підтримки урядових законопроектів серед інших фракцій — 90 відсотків. Майже такий само процент підтримки президентських законопроектів.
Депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» була послідовною у відстоюванні своїх пріоритетних завдань, роблячи це через колективні та індивідуальні запити, «круглі столи», прямі ефіри, дискусії та дебати з опонентами, виступи у ЗМІ, конкурси та благодійні заходи. Але головними важелями для реалізації соціально-економічних програмних засад завжди була і є законотворча діяльність. Тож до розгляду на третю сесію Верховної Ради членами депутатської фракції подано біля 300 законопроектів. Серед них найважливіші для суспільства закони, зокрема Закон України «Про податок на доходи фізичних осіб» (саме цей документ дав змогу знизити планку податків з 20 до 13 відсотків).
Фракція не обмежувалася названими проблемами. В її активі — питання, пов’язані з відправкою батальйону українських миротворців у зону військового конфлікту — до Іраку, що значною мірою сприяло підняттю позитивного іміджу нашої держави в очах світового співтовариства; врегулювання міжнародних відносин с ФАТФ, яке зменшило суворі вимоги до України після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань запобігання використанню банків та інших фінансових установ з метою легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом». Фракція також зайняла конструктивну позицію під час розгляду у Верховній Раді України заяви стосовно подій, які мали місце на Волині під час Другої світової війни. Ми виступаємо за взаємне порозуміння між народами Польщі та України.
Потреби інвалідів, ветеранів, та чорнобильців також залишилися в полі зору депутатської фракції. Саме інтереси цих верств населення визначатимуть діяльність фракції під час наступної сесії. Ми і надалі вимагатимемо поліпшення справ у соціальній сфері. Для цього передусім потрібен соціально орієнтований бюджет на 2004 рік. У разі внесення урядом на розгляд Верховної Ради проекту саме такого бюджету, фракція його підтримає. В протилежному випадку ми наполягатимемо на поверненні його на доопрацювання.
І останнє: розділяючи повноту політичної відповідальності за все, що діється в країні, депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» на черговому своєму засіданні прийме рішення — створити свою робочу групу зі сприяння в підготовці щорічного звернення Президента України до Верховної Ради. Президент і парламент повинні знайти шлях до порозуміння. Цього чекають виборці.
Ігор ШАРОВ, керівник фракції.