На Івано-Франківщині ціни на хліб недовго стрибали, як кому заманеться. Волю їхню взялися обмежувати адміністративними методами. Розпорядженням облдержадміністрації запроваджено регулювання цін на окремі продовольчі товари. Ним, зокрема, для всіх суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності встановлено граничні рівні рентабельності у п’ять відсотків у виробництві борошна та хліба (крім хліба з борошна пшеничного першого ґатунку) та торговельних надбавок у десять відсотків у сфері роздрібної та оптової торгівлі і фірмової торговельної мережі до закупівельних цін на борошно, макаронні вироби, крупи і цукор, хліб (крім хліба борошна пшеничного першого ґатунку). Також продовжено дію пункту І розпорядження ОДА від 25 вересня минулого року, яким встановлено граничні роздрібні ціни на хліб із борошна пшеничного першого ґатунку (за кілограм): хліб формовий — 1,54 грн., хліб подовий — 1,40 грн. У роздрібну торгівлю хліб формовий надходить вагою 650 грамів і не повинен коштувати більше гривні, а хліб подовий —1,05 грн.
Здавалося б, чого ще треба для наведення порядку на продовольчому ринку? Однак уже перша перевірка виконання торговельними точками Івано-Франківська вимог згаданого розпорядження, проведена ОДА спільно з Державною інспекцією з контролю за цінами, виявила, що суб’єкти підприємницької діяльності просто ігнорують «високе розпорядження». Так, згідно з довідкою робочої групи із 47 перевірених підприємств факти порушення дисципліни цін виявлено на 39, а це 83 відсотки перевірених. На багатьох з них торговельні надбавки на визначені розпорядженням групи товарів перевищували гранично допустимі на 5—14 відсотків. Мало того, дехто з підприємців, що торгують на міському ринку, не надто поспішали приборкати ціни навіть після того, як перевіряльники ретельно роз’яснили їм суть справи. Тому днями всіх підприємців, що організовують реалізацію хліба, запросили до міськвиконкому на нараду-семінар, щоб обговорити проблемні питання.
Зусилля, схоже, вплинули. Принаймні в деяких магазинах ціни відступили на старі позначки. Хоча, звичайно, не обходиться без хитрощів. Скажімо, в магазині, де ваш кореспондент щодня купує хліб, буханець круглого подового подорожчав на 15 копійок. Продавець пояснила, що це «поліпшений варіант» звичного, хоча мене цілком задовольняв і попередній варіант.
Чи вдасться зупинити ціни адміністративним шлагбаумом? Малоймовірно, адже законів ринкової економіки ніхто не скасовував. А вони, як відомо, кажуть, що ціни диктуються не чиновниками, а співвідношенням попиту і пропозиції. А тут намітився певний крен, зумовлений прогнозуванням цьогорічного неврожаю. До того ж багато з тих, хто продає хліб, зауважують, що коли підприємець купує борошно за дорожчою ціною, то він аж ніяк не може продавати хлібину дешевше, ніж вона коштує реально.
Але наступ на ціни триває. Як повідомили в ОДА, такими перевірками будуть охоплені всі райони та міста області.
 

Івано-Франківська область.