За прогнозом віце-прем’єра РФ Віктора Христенка, єдиний економічний простір Росії, Білорусі, України та Казахстану може бути створено через п’ять— сім років. Про це було заявлено на черговому засіданні групи високого рівня «четвірки» в Москві.
Як зазначається в повідомленні служби Першого віце-прем’єра, Міністра фінансів України Миколи Азарова, концепція створення ЄЕП грунтуватиметься на ідеології «різношвидкісного та різнорівневого приєднання країн—учасниць» до повноінтеграційного економічного об’єднання.
В. Христенко зазначив, що різнорівневий і різношвидкісний характер економічної інтеграції між цими чотирма країнами «не повинен викликати жодної надмірної настороженості», бо «найбільш просунуте об’єднання — Євросоюз — також демонструвало різнорівневу і різно-швидкісну інтеграцію». У свою чергу, віце-прем’єр Казахстану Сауат Минбаєв пояснив, що різна швидкість приєднання до Угоди про єдиний економічний простір пояснюється необхідністю уніфікувати законодавства країн-учасниць у різних сферах економіки. «Йдеться про процес, який, наприклад, у Євросоюзі тривав багато років», — нагадав зі свого боку Перший віце-прем’єр України Микола Азаров. «Дуже важко уявити, що парламенти ратифікують усі документи в один день», — додав він.
Угоду плановано підготувати до середини вересня. Починаючи з 4 серпня в Києві працюватимуть експерти групи високого рівня, а самій групі доведеться зустрітися ще раз або двічі.