Із січня по липень 2003 року Комітет з питань соціальної політики та праці розглянув 104 законопроекти і 21 постанову Верховної Ради. Із них 13 прийнято і введено в дію. Про те, які зрушення завдяки законотворцям уже відбулися чи слід невдовзі очікувати у соціальній сфері, розповідає голова комітету Василь ХАРА (фракція «Регіони України»):
— Насамперед — вдалося відстояти втілення у життя закону про мінімальну заробітну плату, схваленого парламентом іще наприкінці минулого року. Річ у тім, що нинішній уряд Віктора Януковича прийшов, коли вже було сформовано Держбюджет на 2003 рік. І хоча чинний закон передбачав збільшити мінімальну зарплату з 1 січня до 185 грн., у бюджеті було закладено мінімальну зарплату лише в 165 грн.
Цей соціальний норматив — величина мінімальної зарплати — важливий не лише для низькооплачуваних категорій працівників, а й усіх працюючих, особливо в бюджетній сфері. Адже цей показник є основою для формування тарифної сітки посадових окладів. Нинішній уряд, у тому числі й за наполяганням нашого комітету, все-таки прийняв рішення про підвищення мінімальної зарплати у 185 грн., хоча це не було закладено в бюджеті. І, до його честі, зобов’язався до кінця року привести у відповідність всі посадові оклади. Адже за останні декілька років піднімали лише мінімальну зарплату і, скажімо, санітарки стали отримувати майже так само, як лікарі, а прибиральниці в школах — як учителі.
Ми розуміли, що підняти планку мінімальної зарплати до 237 грн. з 1 липня ц. р., як передбачав закон, — для Кабміну «непідйомно». Але це був важіль «торгівлі» для депутатів у пошуках компромісу з урядом. І компромісу таки вдалося досягти: законом про внесення змін до Держбюджету-2003 зростання мінімальної зарплати до 237 грн. не скасовано, а перенесено на 1 грудня ц. р. Це означає, що у 2004 році мінімальна зарплата в Україні становитиме не нижче 237 грн. А далі боротимемося ще за вищий показник: подаючи до парламенту проект закону про встановлення мінімальної зарплати на 2004 рік, уряд має визначити етапи наближення зарплат і всіх соціальних виплат до рівня прожиткового мінімуму.
Значний резонанс викликало і прийняття парламентом змін до закону «Про державну службу». Відтепер пенсії держслужбовця нараховуватимуть за умови 20 років стажу роботи, прирівняної до держслужби, незалежно від того, з якої роботи людина виходить на пенсію. Пенсії призначаються у розмірі 80 відсотків від зарплати. І якщо зарплата у держслужбовців зростатиме, то ця пенсія автоматично підвищуватиметься. Звичайно, цей закон не задовольнив усіх, бо стосується лише тих, хто вийшов на пенсію з 1994 року. Але за нинішніх фінансово-економічних умов можливе лише поетапне зростання пенсій.
Важливим також стало схвалення змін до закону «Про індексацію грошових доходів населення», який передбачає проведення індексації за інфляції в 101 відсоток.
Нелегким, але компромісним рішенням стало прийняття закону про реструктуризацію заборгованості з житлово-комунальних послуг, який набрав чинності з 1 липня 2003 року. На мій погляд, цей документ зможе нарешті розрубати гордіїв вузол. Адже, з одного боку, через низький рівень зарплат і заборгованості з їх виплат більшість наших співвітчизників не спроможні оплачувати комунальні платежі, що постійно зростають. А з другого боку, через брак коштів потерпає все житлово-комунальне господарство. Новий закон передбачає реструктуризацію заборгованості на 60 місяців, тобто на п’ять років. На цей час заморожується нарахування пені, власник чи наймач квартири повинен укласти з ЖЕКом договір на п’ять років і протягом цього часу погасити заборгованість за комунальні послуги.
Ще одним досягненням вважаю прийняття змін до закону про державну допомогу сім’ям із дітьми. Одноразову допомогу на народження дитини збільшено вдвічі: з 1 січня 2004 року вона становитиме 684 гривні.
Водночас упродовж третьої сесії комітет відхилив низку законопроектів, які звужували соціальний захист різним категоріям громадян, зокрема, пільги на проїзд, оплату комунальних послуг. Ми також вважаємо, що пільги треба ліквідовувати, але це повинно відбуватися паралельно зі зростанням зарплат та інших соціальних виплат.
Записала Юліана ШЕВЧУК.