Роман Гайдай, столяр, 73 роки:
— Я згоден, що пеня за борги повинна нараховуватися. Але... за умови, що не буде затримуватися заробітна плата. Коли люди матимуть гроші, то зможуть і пеню виплачувати, і вчасно розраховуватися. Особисто я боргів не маю, бо вчасно отримую свій заробіток. Хай держава дає змогу людям платити за комунальні послуги.
Тетяна, бухгалтер, 53 роки:
— З одного боку — правильно, що пеня нараховуватиметься — треба ж якось змусити людей платити. А з другого — якщо люди не розраховуються за комунальні послуги, то, напевне, в них є на це причини. Пеня, можливо, змусить розрахуватися з державою тих, у кого борг невеликий.
Галя, оператор, 45 років:
— Я підтримую те, що нараховуватимуть пеню. Ми платимо, тож хай і інші розраховуються. Нині модно казати, що в людей немає грошей. А ви подивіться —половина населення пиячить. Звідки беруться гроші на горілку? Хай краще заплатять за світло й тепло.
Людмила, пенсіонерка, 60 років:
— Я маю субсидію, тож помаленьку розраховуюся з комунальниками. Звісно, важко зводити кінці з кінцями, доводиться підробляти — от газети продаю. Але не погоджуюся, що треба людям нараховувати пеню. Хай краще зроблять нормальну ціну за квартплату, яка відповідала б заробітній платі, тоді люди платитимуть.
Віталій, друкар, 33 роки:
— Переконаний: тих людей, які не платили, ніяка пеня цього робити не змусить. Адже більшість просто не має можливості платити. Якщо вони розрахуються з комунальниками, то залишаться взагалі без грошей. Тож пеня лише приведе до того, що борги зростуть і ніхто їх не покриватиме й надалі.
Павло, поліграфіст, 35 років:
— У нас за комунпослуги платять лише пенсіонери. Вони не дбають про те, щоб гарно вдягнутися чи добре поїсти — це ще комуністичне загартування. А молодші люди хочуть ще й на розваги притримати якісь грошенята. От, приміром, мої родичі живуть у селі. Ми знаємо, який там достаток, але вони дуже ретельно сплачують за світло й газ. Тож пеня нічого не змінить.
Наталка, менеджер, 25 років:
У мене чималий борг, але сумніваюся, що пеня якимось чином змусить мене розрахуватися. Маю на це серйозні підстави. От і вийде — той, хто не платив, і залишиться боржником, а решті буде ще образливіше, що вони віддають гроші, а хтось — ні. Пеня лише ускладнить становище.
Опитувала Надія ГОРБАТЮК.