Купила на базарі дочці плаття. Принесла додому, дочка приміряла, а воно на неї маленьке. Повернулася на базар, звернулася до продавця з проханням замінити, а вона мені відмовила. То що, тепер нічого не можна вдіяти?
Ірина ХОПІНА.
Луганська область.
Справді, люди, купивши якусь річ на базарі, повернувшись додому і виявивши, що вона їм не підходить, губляться, опускають руки. Вважають, що базар — місце, наче навмисно придумане, щоб обдурювати одне одного. І навіть не намагаються захистити свої права як споживача. Але ж на базарі продавці — це суб’єкти підприємницької діяльності, котрі здійснюють її на підставі тих самих законів, що і продавці магазинів, а ви — покупці — такі самі споживачі.
Отже, треба знати, що є правила торгівлі на ринках, якими передбачено, що продавець (суб’єкт підприємницької діяльності), коли продав товар, на вимогу покупця зобов’язаний видати товарний чек, що підтверджує його купівлю. В товарному чеку зазначаються назва суб’єкта підприємницької діяльності, назва ринку, номер торговельного місця, найменування товару, ціна, дата продажу, прізвище продавця і його підпис. Тому не варто впадати у відчай, базар — річ не безнадійна. Треба згадати і про Закон України «Про захист прав споживачів», яким передбачено, що коли ви купили плаття, а воно вам не підходить (за кольором, розміром), то протягом 14 днів від дня купівлі ви можете попросити продавця замінити на підхоже для вас плаття або повернути його і забрати гроші. Якщо вам відмовили видати чек чи повернути товар, треба звернутися до адміністрації ринку або до відділу із захисту прав споживача, який є в кожній районній адміністрації.