Викладач Немирівського будівельного технікуму на Вінниччині Михайло Драбович розробив і описав 72 способи вторинного використання пластикових пляшок.
З деякими з них можна ознайомитися на виставці «Чисте довкілля», організованій у названому навчальному закладі. Тут представлено понад 30 робіт зі звичайнісіньких пластикових пляшок різної ємності. Викладач фізики, заслужений працівник освіти України Михайло Драбович жартує, що з його ініціативи учні почали збирати пляшки. А потім разом з учителем мудрували над виготовленням елементів для плавальних засобів — човна, катамарана, плота. Аби виготовити основу для названих вище плавзасобів, знадобилося 40 півторалітрових пляшок. Їх прикріпили до дерев’яної балки завдовжки три метри. Така конструкція, за словами Драбовича, витримує вагу в 60 кілограмів.
Рятувальну жилетку, що також серед експонатів виставки, Драбович випробовував на собі. Як рятувальні елементи також використано пластикові пляшки, закріплені у кишенях, нашитих на жилетці.
Як зізнається Михайло Драбович, таке заняття — скоріше захоплення, аніж намагання знайти широке застосування «відпрацьованому» пластику. Втім, уточнює винахідник, якщо випадає можливість у деяких випадках замінити ті чи інші матеріали на пластикову пляшку, гріх таким не скористатися...
 
Вінницька область.