Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 3-й тур.
«Борисфен» — «Шахтар». 0:1. 5 200 глядачів. Гол: Воробей, 82.
«Карпати» — «Металург» Зп. 1:0. 8 000. Мізін, 31. На 37-й і 52-й хвилинах з поля вилучено львів’ян Мізіна (удар суперника рукою в обличчя під час гри) і Сучкова (два попередження).
«Зірка» — «Дніпро». 0:3. 7 500. Назаренко, 42, Венглинський, 59, Шелаєв, 84.
«Динамо» — «Арсенал». 3:0. 12 000. Леко, 26, Шацьких, 29, Гусєв, 83. На 6-й хвилині з поля вилучено арсенальця Чернова (груба атака суперника з ризиком завдання травми).
«Іллічівець» — «Чорноморець». 1:2. 8 000. Анікеєв, 67, з пенальті — Балабанов, 59, Косирін, 76.
«Металург» Д — «Волинь». 1:0. 2 000. Деметрадзе, 22.
«Ворскла-Нафтогаз» — «Таврія». 0:0. 8 200.
Бомбардири: Венглинський («Дніпро») — п’ять м’ячів, Мізін («Карпати») — чотири, Воробей («Шахтар») —три.
Лідер чемпіонату примусив похвилюватися своїх прихильників. Адже вирвати перемогу в дебютанта підопічні Бернда Шустера спромоглися лише під завісу зустрічі на стадіоні «Колос» у Борисполі. «Шахтар» хоча й володів ініціативою, але ближче до перемоги був «Борисфен». Господарі упевнено і грамотно оборонялися й дуже гостро контратакували. Двічі на ударну позицію виводили Козиря. Але моменти він змарнував, щоразу пробивав у руки хорватського воротаря донеччан Плетікоси.
А гра «Шахтаря» дуже відрізнялася від потужних дій команди у перших двох турах. «Вуглярі» довго тримали м’яча, однак не завжди знаходили гостре й ефективне продовження атак.
Перед тим, як Воробей забив переможного м’яча, міг відзначитися борисполець Несін. Але його удар метрів з п’ятнадцяти парирував воротар. Ще раз гостей врятувала штанга. І тут спрацював закон футболу: не забив ти — це зробить супротивник.
Одне слово, як вважають фахівці, котрі спостерігали поєдинок у Борисполі, гра «Шахтаря» була непереконлива. Тим часом «Борисфен» заслужив принаймні на нічию. Та хоч би що там казали, а «Шахтар» має абсолютний здобуток у перших трьох турах і є лідером.
Чемпіон країни після фіаско в Одесі в поєдинку проти «канонірів» був значно зібраніший, активніший і агресивніший. Хоча на долю цього матчу великою мірою вплинув епізод, що стався вже на шостій хвилині. «Арсенал» залишився вдесятьох, а «Динамо» втратило досвідченого гравця, який ще довго не зможе брати участі в наступних матчах чемпіонату і не допоможе своєму клубові в поєдинках третього відбіркового раунду Ліги чемпіонів. Арсеналець Чернов зламав ногу динамівцю Дмитруліну. За це порушника вилучили з поля.
Чисельна перевага вже невдовзі принесла динамівцям матеріальну перевагу. Спочатку Леко метрів з двадцяти п’яти влучив у «дев’ятку» (то була «мертва зона», і Кернозенко був безсилий щось вдіяти). А через кілька хвилин кращий бомбардир попереднього чемпіонату Шацьких, скориставшися з відмінної флангової атаки новобранця колективу Гусєва, подвоїв рахунок.
Після цього питання про переможця в цій зустрічі фактично відпало. І наприкінці матчу свого першого м’яча у складі «Динамо» забив учорашній арсеналець Гусєв, який упевнено здобуває бали популярності.
— Якщо відверто, то сьогоднішня гра залишила в душі неприємні відчуття і незадоволення, незважаючи на перемогу, — сказав наставник синьо-білих Олексій Михайличенко. — Ніякі три очки не замінять здоров’я футболіста. Суперечка має бути чесною, відкритою, жорсткою, але не жорстокою. Професіонал не може так чинити проти колеги, котрий заробляє гроші так само, як і він. Цей інцидент зіпсував гру. Звичайно, діставши чисельну перевагу, ми зобов’язані були виграти. Так воно і сталося. Але другий тайм, як на мене, взагалі був бридкий — було втрачено мотивацію.
— Коли на поле повернуться Белькевич і Чернат, а бразилець Алесандро дебютуватиме у складі «Динамо»?
— Валентин одужує. Очікуємо, що вже незабаром він почне тренуватися у загальній групі. А Чернат кілька днів працює разом з усіма. Бразильському новобранцеві потрібна адаптація. Але поки що, на жаль, ми не отримали трансферу Алесандро.
Наставник «Арсеналу» В’ячеслав Грозний погодився з колегою в оцінці прикрого епізоду в дебюті зустрічі. Хоча висловив сумнів, що Чернов навмисне травмував Дмитруліна. На його думку, гору взяли емоції.
— Безперечно, вилучення з поля нашого гравця, —прокоментував тренер, — поставило нас у надскладну ситуацію. «Динамо» й так вище за класом, а з форою стає ще сильніше. Що тут коментувати!
— Ще в обід гравців збірної Вірменії братів Карамянів не було заявлено за «Арсенал», але вони все-таки з’явилися на полі...
— Трансфер ми отримали ще тиждень тому. Решту часу обговорювали особисті контракти братів-близнюків. Нині у гравців є власні адвокати. Тому укладення контрактів — справа непроста. Однак ми знайшли потрібний варіант...
З матчів туру варто відзначити переконливий виграш «Дніпра» на виїзді і продовження переможної ходи «Чорноморця».