Тимчасова слідча комісія, яка вивчає причини банкрутства банку «Україна», з 4 липня 2002 року провела 15 засідань, у тому числі спільне із Комітетом Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Заслухана та проаналізована інформація Голови та заступника Голови Національного банку, заступника Генерального прокурора, голови Вищого господарського суду, заступника голови СБУ, заступників держсекретарів МВС, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, відповідальних працівників Міністерства економіки та європейської інтеграції України, першого заступника голови «Приватбанку». Не раз ліквідатор банку «Україна» повідомляв про проходження ліквідаційної процедури та задоволення законних вимог кредиторів банку. За активного сприяння комісії вирішено такі важливі питання:

— цілком задоволено вимоги першої черги кредиторів, визначених Законом України «Про врегулювання заборгованості за вкладами фізичних осіб-вкладників та інших кредиторів банку «Україна». Повернуто кошти 47 104 фізичним особам та 600 юридичним на загальну суму 222,8 млн. грн.;

— задоволено вимоги 316 фізичних осіб, що були у другій черзі кредиторів банку «Україна», чиї вклади перевищували 50 тис. грн.;

— протягом місяця буде проведено конкурс із продажу цілісного майнового комплексу АК АПБ «Україна».

Водночас члени комісії занепокоєні незаконним заволодінням приміщеннями цілісного комплексу банку «Україна», яке перебуває у заставі Національного банку України, судами. Такі факти мають місце в Автономній Республіці Крим, Одесі та Одеській, Львівській і Харківській областях. Дивує, що цим займається саме судова гілка влади. А тому комісія звернулася до Президента України, Верховного Суду, Міністра юстиції України з проханням вжити заходів для припинення таких незаконних дій.

Нині комісія контролює дотримання законності при продажу цілісного майнового комплексу банку «Україна». Окрім того, ми стежимо за поверненням коштів боржникам банку через судові процеси для накопичення ліквідаційної маси та задоволення законних вимог третьої черги кредиторів банку «Україна».

У третій черзі — 57,5 тис. юридичних осіб, які втратили через банкрутство банку 919,5 млн. грн. Це — селянські і фермерські господарства, молокозаводи і м’ясокомбінати, млини і пекарні, навчальні заклади, бюджетні установи та громадські організації, санаторії і лікувальні заклади. Задовольнити законні вимоги третьої черги кредиторів — найскладніше завдання, бо треба примусити боржників банку повернути видані їм кредити.

Для цілковитого розрахунку із кредиторами банку «Україна» потрібно близько 1 млрд. грн. Водночас варто звернути увагу на те, що у банку було майже 2 600 боржників, які своєчасно не повернули надані їм кредити на суму 797 млн. грн., заборгувавши ще й відсотки по них. Тобто борги перед банком становлять близько 1,5 млрд. грн. Із загального числа боржників 50 юридичних осіб мають борг перед банком на суму понад 1,1 млрд. грн. Ці фірми заборгували від 2,5 млн. до 260 млн. гривень.

Тому ще одне важливе завдання комісії — здійснювати контроль за заходами, яких вживають Генпрокуратура, МВС, судова влада, урядові й банківські структури для повернення кредитів, за виявленням і притягненням до відповідальності тих осіб, дії яких призвели до банкрутства одну з найбільших банківських установ держави.

Завдяки постійному контролю за діяльністю правоохоронних органів щодо викриття злочинів, пов’язаних із банком «Україна», проведено 1942 перевірки законності отримання та цільового використання кредитних ресурсів банку. За результатами перевірок викрито 471 злочин, в тому числі 254 факти хабарництва, шахрайства та розкрадання фінансових ресурсів. Із 334 осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності, — 3 керівники правління банку, 22 — його структурних підрозділів, 4 — колишні керуючі обласними дирекціями, 37 — керуючі філіями та більш як 200 керівників комерційних структур.

Однак, враховуючи, що загальна сума неповернутих кредитів на сьогодні практично не зменшилася, говорити про ефективну діяльність правоохоронних та судових органів зарано.

Однією з серйозних проблем є те, що законодавча влада узаконила багато таємниць: банківську, комерційну, судову, слідства. Ці таємниці і породжують безконтрольність. «Темрява» таких таємниць поширюється, на жаль, і на деякі важливі відомості про тих, хто довів до банкрутства одну з найбільших банківських установ України. Вважаємо, що було б доцільно опублікувати список найбільших боржників банку. Верховна Рада України пунктом 4 своєї Постанови «Про інформацію Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для з’ясування причин, що призвели до кризового фінансового стану акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна», від 10 січня 2002 року, зобов’язала ліквідатора банку «Україна» в десятиденний термін оприлюднити список 150 найбільших його боржників, щодо яких проводиться перевірка, із зазначенням сум заборгованості за неповернутими ними кредитами. Але посадові особи відмовляють у наданні офіційних списків тих, хто довів до банкрутства один із найбільших в Україні банків, посилаючись на закон України «Про банки і банківську діяльність».

Резонансний крах одного з найбільших вітчизняних банків показав недосконалість і судової та виконавчої систем, і чинного законодавства у цих сферах. Комісія вбачає одним із напрямів своєї діяльності вдосконалення існуючого законодавства. Зважаючи на це, комісія подала на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення доповнень до статей 62, 96 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Комісія звернеться до Президента України як до гаранта Конституції щодо використання главою держави своїх повноважень для забезпечення повернення взятих у банку «Україна» кредитів з огляду на те, що до закінчення терміну ліквідації банку «Україна» залишився один рік.

Віктор КОРОЛЬ, народний депутат України, голова тимчасової слідчої комісії.