Простий хрест із чорного мармуру. Біля підніжжя напис: «Жертвам голодомору і репресій від односельців». Такий пам’ятник було нещодавно відкрито в селі Великий Дивлин, що в Лугинському районі на Житомирщині. Майже на дві тисячі осіб зменшилося населення району у глибинці Полісся під час трагічних подій 1932—1933 років.
Ушанувати пам’ять земляків, чиє життя так страшно згасло сімдесят років тому, на центральному майдані зібралися сотні людей. Про одну з найчорніших сторінок в історії нашого народу нагадали глава районної держадміністрації Валерій Двуреченський, голова селищної ради Галина Шостак, радник президента Національної радіокомпанії України Ігор Костенко, учні та викладачі місцевої школи.
Меморіал створювали громадою. Щоб на мармурових плитах з’явилися прізвища всіх односельців, які віддали життя у боротьбі з тоталітаризмом, ентузіастам довелося вивчити десятки сторінок унікальних архівних документів. Мармур допоміг доставити в рідні місця земляк — начальник Київського метрополітену Микола Шавловський. А започаткував усе це підприємливий господарник і талановитий організатор — голова товариства з обмеженою відповідальністю Петро Антонюк.