Конфліктом між Чорноморським суднобудівним та агрофірмою «Нібулон» зацікавився Світовий банк
«Голос України» уже не раз інформував читачів з приводу протистояння між Державною акціонерною холдинговою компанією «Чорноморський суднобудівний завод» та аграрною фірмою «Нібулон», яка придбала у холдингу набережну (7 га) і будує там зернотермінал. Крім того, мало яка, що пише на економічні теми, газета України не виступала в ролі оцінювача самої ДАХК «ЧСЗ», який цього року виставлено Фондом держмайна на приватизацію. Водночас, з’ясовується, конфлікт починає викликати резонанс не лише в Україні, а й за її межами.
Днями генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» отримав листа від виконувача обов’язків директора Світового банку по Україні, Білорусі, Молдові (регіон Європи та Центральної Азії) Генка Буша.
«У нас, — ідеться у листі, — викликають велике занепокоєння випадки, коли ми чуємо про порушення прав власності, оскільки це не лише завдає збитків задіяним компаніям чи фізичним особам, а й перешкоджає розвитку гарного інвестиційного клімату в Україні загалом». Водночас у листі підкреслюється, що «Рада директорів банку нещодавно затвердила запозичення в розмірі майже 200 мільйонів доларів США для розвитку сучасної системи реєстрації прав власності в Україні. Першочерговою метою цієї системи буде поліпшення обліку і захисту прав власності».
Пан Буш особливо підкреслює, що мандат Світового банку не дає змоги брати участь у розв’язанні окремих спорів між фізичними чи юридичними особами тої чи тої країни, для банку важливо залишатися нейтральним, щоб забезпечити об’єктивні поради урядові стосовно розроблення економічної політики. «Однак ми запропонуємо обговорити вашу справу з урядовими чиновниками високого рівня в загальному контексті посилення захисту прав власності в Україні, згадуючи вашу справу як один із випадків можливих невдач у цій сфері», — водночас заявляє він.
Наприкінці листа Генк Буш каже: «Ми цінуємо той факт, що ви поділилися своєю проблемою з банком, бо це дає нам цінну інформацію, яку можна використати в нашому діалозі з урядом». Хочеться вірити, що після цього діалогу наш уряд зробить правильні висновки. Адже від розвитку ситуації навколо нашого підприємства залежить і міжнародний авторитет рідної держави, і прихід іноземних інвестицій для структурної перебудови промисловості, особливо таких велетів, як державна холдингова компанія «Чорноморський суднобудівний завод».
Віктор ІВАНОВ, прес-служба ТОВ СП «Нібулон».
Миколаїв.