Світовий банк зацікавлений в реальному співробітництві з Україною і готовий уже восени надати перелік перспективних проектів. Про це йшлося під час зустрічі голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Андрія Клюєва з представниками місії Світового банку.
Як повідомляє Інформуправління ВР, А. Клюєв підкреслив, що нещодавно парламентом прийнято закон про фінансове оздоровлення підприємств вугільної галузі, яким передбачено систему заходів, спрямованих на покращення фінансового становища шахт.
На думку глави парламентського комітету, після проведення процедури оздоровлення вже наступної весни «можна буде приватизувати кілька вугільних підприємств, які не матимуть боргів». Важливими документами, спрямованими на врегулювання становища в енергетиці, також є законопроекти про погашення заборгованості за енергоносії, зміни до Закону «Про електроенергетику», яким передбачається запровадження пропорційної оплати на енергоринку. Їх парламент планує розглянути на наступній сесії.
А. Клюєв назвав перспективною участь Світового банку у програмах закриття шахт, інвестування в енергетичні об’єкти, шахти, а також співпрацю в налагодженні роботи Агентства з реструктуризації боргів, що передбачено законопроектом про погашення боргів в енергетиці. Під час зустрічі йшлося також про створення умов для організації нових робочих місць в шахтарських містах, де закриваються шахти, кредитування малого та середнього бізнесу в цих містах та про можливість участі Світового банку в цих процесах. А. Клюєв та представники СБ дійшли спільної думки, зокрема, щодо створення в чорноземних районах Донеччини та Луганщини підприємств з переробки сільськогосподарської продукції.