Як відомо, наступного літа (з 13 по 29 серпня) Афіни прийматимуть чергові літні Олімпійські ігри. Після нещодавніх відвідин столиці Греції склалося враження, що різних робіт — будівельних, організаційних — там ще непочатий край. Утім, це проблеми афінян, грецької держави. Хтозна, можливо, греки знають, де саме в глибинах Егейського моря лежить ота заповітна пляшка, з якої з’являється добрий джин. І він за мить збудує палаци, стадіони, прокладе потрібні комунікації.

Та нас має турбувати інше — якомога краще підготуватися до перших у новому тисячолітті літніх олімпійських стартів. Держкомспорт України, НОК розраховують на участь у змаганнях в Афінах-2004 близько 270 українських атлетів. До речі, олімпійські ліцензії здобули вже майже сорок з них.

Утім, олімпійська ліцензія — не гарантія участі в іграх. Спеціальна комісія, зваживши всі «за» і «проти», визначить найкращих, тих, хто реально зможе боротися за медалі. За словами голови Держкомспорту Миколи Костенка, такі спортсмени автоматично потрапляють до першої категорії учасників. У другій категорії значитимуться спортсмени, котрі спроможні потрапити до вісімки найкращих. Нарешті, до третьої включать перспективних спортсменів, які здатні «вистрілити» вже на наступній олімпіаді. Але в Афінах вперше понюхають олімпійського пороху.

За прогнозами нашого легендарного атлета, олімпійського чемпіона Сергія Бубки, українці здатні вибороти 25 нагород, зокрема три золоті. Микола Павлович Костенко вважає, що українці зможуть претендувати на медалі в таких видах, як легка атлетика, плавання, важка атлетика, боротьба, стрибки на батуті, стрибки у воду, художня і спортивна гімнастика.

Окрім індивідуальних змагань, українські спортсмени мають шанси стати учасниками в олімпійських командних турнірах — з баскетболу та волейболу (чоловіки та жінки), а ще й з хокею на траві (жіноча збірна).