З приводу невиконання американською стороною своїх зобов’язань за двосторонньою Угодою щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї
Американська сторона, порушивши, за інформацією Кабінету Міністрів України, укладену 25 жовтня 1993 року двосторонню Угоду, заявила про припинення фінансового забезпечення передбачених Угодою заходів, насамперед подальших робіт по створенню на виробничому об’єднанні «Павлоградський хімічний завод» об’єкта ліквідації твердого ракетного палива.
Привертає увагу та обставина, що на цей крок американська сторона пішла після того, як в Україні були ліквідовані всі шахтно-пускові установки, розібрані і в присутності інспекторів США ліквідовані всі елементи міжконтинентальних балістичних ракет РС-22, що підлягають заліку за Договором про стратегічні наступальні озброєння (крім корпусів ракетних двигунів).
Було також узгоджено питання про створення на виробничому об’єднанні «Павлоградський хімічний завод» об’єкта ліквідації твердого палива екологічно безпечним шляхом, єдино прийнятним для України, — способом гідророзмиву з подальшою переробкою в емульсійні вибухові речовини.
І саме зараз, коли розгорнуто роботи по створенню цього об’єкта, американська сторона фактично відмовилася від подальшої співпраці, від виконання своїх зобов’язань. Звернення керівників Міністерства оборони України, Національного космічного агентства України, представників Міністерства закордонних справ України, навіть Президента України до державних органів США, на жаль, не знайшли позитивного відгуку.
Це не може не викликати у громадян України глибокого обурення. Адже Україна, виконуючи Декларацію про державний суверенітет, повністю реалізувала свій без’ядерний статус, ліквідувала третій у світі за потужністю ядерний потенціал, і, на наше переконання, вона має всі підстави розраховувати на допомогу у вирішенні непростих економічних, технічних і соціальних проблем, які при цьому виникають. Тим паче що США обіцяли це зробити.
На наш погляд, це не узгоджується із засадами стратегічного партнерства у відносинах між Україною і США, про вірність яким неодноразово заявляли високопоставлені урядовці Сполучених Штатів Америки.
Зважаючи на вищевикладене, Верховна Рада України звертається до Конгресу США із закликом вплинути на відповідні державні органи Сполучених Штатів Америки з тим, щоб раніше досягнуті домовленості у справі ліквідації стратегічної ядерної зброї були виконані.
Сподіваємося також, що запланований на серпень 2003 року візит до України голови сенатського комітету Конгресу США у закордонних справах пана Р. Лугара сприятиме вирішенню цього питання.
Голова Верховної Ради В. ЛИТВИН.
м. Київ,
11 липня 2003 року.