Віктор Ющенко, перебуваючи в Мукачевому, провів прес-конференцію і мав розмову за прямою телефонною лінією з мукачівцями. Стосовно запитань про чинного голову Віктор Ющенко наголосив, що судові рішення, які вже винесено, суперечать одні одним, тому не виключено звернення до Верховного Суду України.
Віктор Ющенко повідомив, що перед поїздкою до Закарпаття мав розмови з Головою Верховного Суду та Президентом України з приводу подій в Мукачевому, пов’язаних з виборами міського голови. Він звернувся з проханням до Президента втрутитися в ситуацію. Відповідь Президента була позитивна.
Щодо подальших дій «Нашої України» Віктор Ющенко наголосив, що вони будуть адекватні. Все залежить від того, який правовий сюжет буде задіяно, повідомив наш власний кореспондент Іван ГУДЗОВАТИЙ.
Політика домінує над законом
Мукачівська міська територіальна виборча комісія в понеділок ухвалила залишити без змін попереднє рішення про визнання Василя Петьовку обраним головою міста. Про це повідомив наш власний кореспондент Іван Гудзоватий. Виборчком також ухвалив рішення звернутися до Верховного Суду «за роз’ясненнями».
Нагадаємо, що згідно з першим рішенням міськвиборчкому на виборах голови Мукачевого 20 червня переміг кандидат від блоку «Наша Україна» Василь Петьовка. Його найближчий суперник, якого підтримувала СДПУ (о), Ернест Нусер вимагав визнати вибори на 15 дільницях недійсними через порушення законодавства.
Минулого тижня місцевий суд Львова задовольнив скаргу Нусера. Він зобов’язав міськвиборчком перерахувати голоси без урахування результатів на 15 дільницях і встановити нові результати голосування протягом двох днів. Водночас Мукачівський міський суд розглянув позов іншого кандидата Василя Бурнадза про порушення законодавства під час виборів і скасував результати голосування на трьох інших дільницях.
Минулої середи територіальна виборча комісія знову визнала переможцем на виборах Василя Петьовку. Проте вже наступного дня Сихівський місцевий суд Львова скасував рішення, оскільки більш як половина результатів виборів було скасовано судовими рішеннями. Суд зобов’язав виборчком призначити і провести повторні вибори у терміни, визначені законодавством.
Наші кореспонденти просили прокоментувати мукачівську ситуацію в юридичних установах столиці.
Правники, які побажали залишитися невідомими, стверджують, що рішення суду є обов’язковим для виконання. І в даному випадку мукачівська комісія перевищила свої повноваження, а тому може постати питання про її відповідальність.
Проте важко передбачити наступний перебіг подій, бо, на жаль, сьогодні політика домінує над законом. І навіть юристи і державні відомства ухиляються від коментарів...