За інформацією відділу звернень громадян апарату Верховної Ради України, з січня по липень 2003 року до українського парламенту надійшло 69,5 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 8,5 тис. більше порівняно з відповідним періодом 2002 року. У комітетах Верховної Ради розглянуто 29,1 тис. звернень. До депутатських фракцій і груп у ВР надійшло близько 9,7 тис. листів. До керівництва українського парламенту звернулося близько 4,6 тис. громадян, із них понад 2,6 тисячі — до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. До народних депутатів України, їхніх помічників-консультантів на місцях звернулося майже 139 тис. громадян.
17,1 тис. (або 22 відсотки) звернень громадян, що надійшли на адресу Верховної Ради України, стосуються соціального захисту населення. Здебільшого люди скаржаться на порушення на місцях законодавства України про соціальний захист населення, особливо вразливих категорій громадян. Ветерани Великої Вітчизняної війни повідомляють про нехтування окремих норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Чимало з них висловлює негативне ставлення до заміни пільг адресною допомогою. Автори, позитивно оцінюючи вжиті заходи до збільшення розміру пенсій, водночас висловлюють багато нарікань на подальше погіршення їхнього матеріального становища. У багатьох листах звертається увага на недосконалість діючого механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми.
Понад 12 тис. (або 15,9 відсотка) звернень громадян стосується питань охорони правопорядку, боротьби зі злочинністю, діяльності системи органів правосуддя. У листах висловлюється стурбованість з приводу криміналізації суспільства, бездіяльності адміністративних органів, повідомляється про конкретні факти формального ставлення до заяв і скарг людей з боку працівників міліції, прокуратури. Люди скаржаться на зневажливе ставлення в судах до простих громадян, халатність, судову тяганину, висловлюють невдоволення роботою державної виконавчої служби. На думку багатьох, значну шкоду судочинству заподіює безстрокове призначення суддів.
Від початку року значно збільшилася кількість звернень загально-політичного характеру — 6,1 тис. (7,7 відсотка від загальної кількості). Громадяни висловлюють своє ставлення політреформи в Україні, подій у світі, зокрема воєнних дій в Іраку, взаємовідносин України з країнами СНД, європейським співтовариством.
Чимало звернень на адресу Верховної Ради України порушують проблеми охорони здоров’я, житлово-комунального і шляхового господарства, стану справ у сфері промислового виробництва та в АПК, охорони довкілля, освіти, духовності, роботи засобів масової інформації тощо.
Інформуправління ВР.