Краще пізніше, ніж ніколи
Канікули народних депутатів відзеркалюються певним затишшям не лише в політичній, а й у інших сферах життя країни. Виконавча влада працює неначе в режимі спокою, надолужуючи недороблене.
Так, на початку минулого тижня Кабмін оголосив про виділення восьми мільйонів гривень на літній відпочинок дітей соціально незахищеної категорії. Маються на увазі діти-сироти; діти, позбавлені батьківського опікування; діти-інваліди, які перебувають на диспансерному обліку; діти працівників МВС та військовослужбовців, які загинули під час виконання службового обов’язку; діти з малозабезпечених та багатодітних родин.
Намір, безперечно, добрий. Однак надворі уже половина літа. І чи встигнуть дійти виділені мільйони адресатам до кінця оздоровчого сезону — величезне запитання. Знаючи розторопність наших чиновників. Невже не можна було прийняти таке рішення ще у квітні-травні, до початку шкільних канікул?
І ще. Тільки дітей-інвалідів у країні більш як 50 тисяч. Це без «чорнобильців». Легко підрахувати, що коли вся виділена сума дістанеться їм, то на одну дитину припаде десь 160 гривень — таких цін на 24-денні путівки просто немає. Дітей-сиріт, за різними оцінками, у країні від 25 до 50 тисяч. Малозабезпечених сімей — у десятки разів більше... Одне слово, грошей на всіх вочевидь не вистачить, а от критерії відбору, кому їхати на відпочинок, кому ні — геть не відомі.
Випустити пару
Інакше як викиданням пари не можна назвати оприлюднену заяву голови Фонду держмайна України Михайла Чечетова про перенесення приватизації Кременчуцького НПЗ (котрий увійшов, як внесок нашої держави, у створення транснаціональної фінансово-промислової компанії ЗАТ «Укртатнафта») та ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» на 2004 рік.
Суть справи в тому, що навколо цих підприємств може вибухнути справжній скандал. Обидва об’єкти належать до стратегічних у своїх галузях. Отже, щойно оголосили про їх приватизацію цього року, одразу було порушено справи про банкрутство. На вимогу кредиторів у березні навіть заарештовували рахунки Кременчуцького НПЗ. Така тактика в Україні аж ніяк не новина, і призводить вона, як засвідчують практичні результати, до багаторазового заниження ціни приватизовуваних об’єктів.
Спостерігачі схильні вважати, що ініціатором судових розглядів навколо цих двох підприємств є харківський «Укрсиббанк». Якому, до речі, в управління було передано держакції «Дзержинки» в розмірі 98,8 відсотка і який тишком-нишком на початку року придбав 1,5 відсотка акцій ЗАТ «Укртатнафти».
Під чуйним керівництвом харківських банкірів кредиторська заборгованість дніпровських металургів перевищила мільярд гривень, незважаючи на зростання обсягів виробництва. Угадайте з трьох разів, хто є їх основним кредитором? Цілком правильно, «Укрсиббанк». А щодо Кременчуцького НПЗ, то, маючи на руках 1,5 відсотка акцій і зробивши банкрутом завод, «Укрсиббанк» одержує можливість за чинним законодавством скористатися з права першочерговості під час купівлі держпакета акцій, бо «Укртатнафта» є акціонерним товариством закритого типу.
Щоправда, у ВР сьогодні обговорюють ідею закону про особливості приватизації Кременчуцького НПЗ. Якщо закон буде ухвалено, то завод піде на продаж тільки через відкритий конкурс. Бажаючих узяти в ньому участь — хоч греблю гати. От і казахстанська компанія «Козмунайгаз» оголосила минулого тижня про свій інтерес. А перенесення приватизації на наступний рік може загальмувати прийняття закону як такого, що не є актуальний. Хто від цього виграє — питання риторичне. Тільки не бюджет країни. А отже, і не ті українці, життя котрих залежить від наповнення держскарбниці, — ті самі пенсіонери, вчителі, лікарі.
Знай наших
Артемівський завод шампанських вин оголосив про те, що на знаменитий аукціон «Сотбі» виставить свою продукцію п’ятнадцятирічної витримки. Акція ця має радше рекламний, ніж економічний характер. Річ у тім, що в рідній Україні справжнє, колекційне, шампанське — а таке виробляють лише два заводи, в Артемівську, що на Донетчині, та в Криму, в Новому Світі, — попиту не має. Наш вітчизняний покупець віддає перевагу підробкам або дешевим, газованим вуглекислотою винам, що їх витримують у автоклавах від трьох днів до місяця. А не натуральне, без газування шампанське трирічної витримки за дуже складною технологією.
Причина — низька купівельна спроможність українців. Мінімальна ціна продукції Артемівська та Нового Світу, за якої зберігається рентабельність виробництва, — 10—14 доларів США. Саме за такою ціною купують у нас шампанські вина Росія та інші зарубіжні країни. Додати сюди щонайменше 50 відсотків торговельної надбавки, і для переважної більшості українців натуральне класичне шампанське стає недоступним. Тим часом сумарні потужності двох заводів сягають 15 мільйонів пляшок шампанського на рік. Гріх їх не використовувати.