Завдяки гірничо-металургійному комплексові Україна є «впливовим гравцем на світовому ринку металу». Про це заявив Президент України Леонід Кучма, виступаючи на урочистому засіданні в Донецьку з нагоди Дня металурга. Глава держави підкреслив: «Ми цінуємо і пишаємося тим, що вітчизняний гірничо-металургійний комплекс посідає сьоме місце в світі, і не рахуватися тут з Україною просто неможливо».

«Лише за останні чотири роки виробництво металургійної продукції зросло майже на 40 відсотків. Зарплата в галузі — одна з найвищих у промисловості і нинішнього року збільшилася ще на 9 відсотків. Крім того, гірничо-металургійний комплекс дає більш ніж 25 відсотків промислової продукції і майже 40 відсотків українського експорту», — сказав глава держави.

Саме це істотно поліпшило економічну ситуацію в країні в цілому, додав він, підкресливши, що четвертий рік поспіль в Україні збільшується ВВП, зокрема, в першому півріччі 2003 року його зростання становило 7,5 відсотка, а обсяги промислового виробництва збільшилися на 12,4%.

«Глибоко переконаний: металургія — це наша справді стратегічна, провідна галузь. Україна пишається вами», — заявив Л. Кучма.

Водночас він зазначив залежність гірничо-металургійного комплексу від зовнішньої кон’юнктури і закликав розвивати внутрішній ринок України.

На урочистих зборах Президент України вручив низку державних нагород працівникам галузі.

А перед цим Леонід Кучма ознайомився в Маріуполі з роботою ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча».

Він оглянув киснево-конверторний цех, ознайомився з виробничим процесом на комбінаті, поговорив із працівниками підприємства.

Дорогою із Маріуполя в Донецьк Леонід Кучма зробив незаплановану зупинку в одному з фермерських господарств Волноваського району області, де мав розмову з фермером Іваном Хамарджі.

Фермер повідомив, що обробляє 2600 гектарів землі і що на даний час урожай зерна з 1 га становить 20 центнерів.

Леонід Кучма висловив думку, що взятий курс на перехід від колгоспної системи господарювання до фермерства був правильним.

У Донецьку Президент України відвідав металургійний завод, де ознайомився з роботою мартенівського цеху, оглянув нову піч-ківш для безперервного розливу чавуну, поспілкувався з працівиками підприємства.