Президент України Леонід Кучма розпорядився до 10 лютого 2004 року підготувати і подати на розгляд проект щорічного послання глави української держави до Верховної Ради.
Як повідомляє прес-служба Президента України, своїм розпорядженням Л. Кучма схвалив структуру щорічного послання глави держави до парламенту 2004 року і поклав керівництво підготовкою цього документа на свого першого помічника Сергія Льовочкіна.
Методичне та наукове забезпечення підготовки послання покладено на Національний інститут стратегічних досліджень та його директора Анатолія Гальчинського, забезпечення статистичною інформацією, потрібною для підготовки документа, — на голову Держкомітету статистики Олександра Осауленка.
Л. Кучма дав доручення створити робочі групи з підготовки послання, а також з розроблення окремих розділів і тематичних доповідей цього документа.
Президент затвердив персональний склад цих робочих груп і дозволив їхнім керівникам вносити зміни до їх персонального складу, а також у разі потреби залучати до роботи представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, наукових закладів, громадських організацій, вітчизняних і зарубіжних незалежних експертів.
Уряду доручено передбачити в структурі видатків держбюджету-2004 кошти на фінансування підготовки проекту щорічного послання Президента до парламенту.