Лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко вітає намір Президента України Леоніда Кучми відкликати із Конституційного Суду свій законопроект про зміни до Основного Закону країни. Про це, як повідомляє «Інтерфакс-Україна» В. Ющенко заявив на прес-конференції в Івано-Франківську, де відбувався регіональний форум блоку «Наша Україна».
Однак В. Ющенко висловив побоювання у зв’язку з можливим наміром влади перенести терміни наступних президентських виборів. «Буде великою поразкою для України і українців перенесення виборів Президента з 2004 року», — сказав лідер блоку. В. Ющенко назвав «наріжним каменем» у президентському законопроекті змін до Конституції проведення всіх виборів в один рік і запровадження єдиного п’ятирічного терміну перебування на посадах для Президента, парламенту та органів місцевого самоврядування. На його думку, дане положення не є найважливішим у конституційній реформі. «Політичні аналітики в цьому (проведення виборів в один рік раз на п’ять років. — Ред.) вбачають один із способів продовження існування нинішньої влади», — сказав В. Ющенко.
Кажучи в цілому про проведення політичної реформи, лідер «Нашої України» висловився за запровадження передусім пропорційної системи виборів до Верховної Ради, бо мажоритарні вибори, на його думку, «засвідчили свою недемократичність».
***
У свою чергу, українські комуністи вважають, що глава держави не має наміру проводити політичну реформу в країні. «У заяві Президента привертає увагу його підкреслене звернення до лідера «Нашої України» Віктора Ющенка. Це може свідчити насамперед про те, що Л. Кучма намагається підігріти амбіції «фаворита президентських перегонів», який, відмовившись від раніше підписаного ним меморандуму, відверто виступив проти змін до Конституції, що може зірвати ухвалення будь-якого законопроекту», — йдеться у заяві фракції КПУ.