У Кабміні знову обговорювали причини напруження на зерновому ринку. Прем’єр Віктор Янукович пригрозив знайти й покарати винних посадовців і бізнесменів, причетних до створення ажіотажу. Перелік винних мають подати правоохоронні органи, котрі нині сумлінно працюють у регіонах, складаючи «чорний список». Останній, гадають, буде готовий уже наступного тижня. Отоді в урядових колах мають намір оприлюднити «кадрові висновки» з приводу ситуації в АПК. Та річ не тільки у показовому шмаганні. За словами прем’єра, треба створити таку систему, котра не дасть змоги в подальшому маніпулювати цінами й тоннами.
На боротьбу з порушеннями в агропромисловому комплексі найближчим часом буде кинуто й основні сили податківців. Як сказав у середу перший заступник глави Державної податкової адміністрації України, начальник податкової міліції Віктор Жвалюк, саме зернотрейдери найчастіше «забувають» сплатити акцизний збір та ПДВ.
Цього тижня потерпав за хлібне майбутнє держави і Леонід Кучма, який з висоти пташиного польоту знайомився з перспективою щодо нинішнього врожаю. У Черкаській області, облітаючи на вертольоті споруджувану ділянку дороги Київ—Одеса, Президент не тільки роздивлявся новобудову, а й спромігся звернути увагу на «лани широкополі». Побаченим залишився задоволений, про що й проінформував журналістів: «З вертольота дуже добре видно. Я дивився не тільки на дорогу, а й на поля наші. Чудові, прекрасні поля. Дасть Біг, з хлібом обов’язково будемо... До 30 мільйонів прогноз, і наш, і Мінекономіки, і всі нам із космосу дослідження, котрі надходять з боку Сполучених Штатів Америки, Росії, це підтверджують, такі цифри», — передають «Українські новини».
У дисонанс вердиктові Леоніда Кучми надійшло повідомлення з американського посольства в Україні, де вважають можливим здійснення імпорту пшениці до нашої країни із США, виходячи з невтішних перспектив на врожай колосових, інформує агентство «ПроАгро». Загальний валовий збір озимої і ярої пшениці цього року очікують рекордно низький — запевняють у сільгоспвідділі посольства: на рівні 6 мільйонів тонн проти 20 мільйонів торік. Якщо цей невтішний прогноз втілиться в життя, валовий збір пшениці-2003 буде на найнижчому за останні 20 років рівні.
Схоже, не надто вірять у хлібну перспективу в Луганській області, де розпочато збирання зернових. Середня врожайність — трохи більш як 15 центнерів з гектара — вселяє мало надії. Кампанія ще не встигла як слід і стартувати, а на офіційному рівні вже розставляють перепони на шляху перетікання зібраного врожаю до інших регіонів. За розпорядженням глави тамтешньої облдержадміністрації Олександра Єфремова, вивезення зерна за межі Луганської області може здійснюватися лише за наявності біржового контракту.
А на ланах Івано-Франківської області жнива почалися з одвічної проблеми: за результатами перевірки господарств із майже 700 зернозбиральних комбайнів справні трохи більш як половина.