Президент України Леонід Кучма вчергове заявив про бажання відкликати свій законопроект стосовно змін до Основного Закону із Конституційного Суду, що спричинило неабиякий резонанс у політичних колах.

Правила гри...

Глава держави зізнався, що його не задовольняють «правила гри», які можуть загнати, власне, самі реформи у глухий кут. Крім того, Леонід Кучма розкритикував депутатський законопроект, в якому Президент — «лялька». Водночас, за його словами, Україна має бути з сильним гарантом Конституції. Президент України переконаний, що парламент «з політичної точку зору» намагається уникнути відповідальності за реалізацію констититуційної реформи. «Так краще: КС прийме рішення, а далі — куди віз вивезе», — обурювався Леонід Кучма на прес-конференції.

Крім того, Президент здивований розмовами про закладення механізму продовження повноважень глави держави у президентському законопроекті й пообіцяв «поставити пляшку» тому, хто знайде цей механізм пролонгації.

... чи шанс уникнути провалу

Водночас лідер фракції СПУ Олександр Мороз вважає: можливе відкликання главою держави свого законопроекту — це не його добра воля, а шанс уникнути провалу за непідтримки парламентською більшістю (яка, до речі, також працювала над парламентським проектом) його документа.

Народний депутат, член фракції «Наша Україна» Юрій Кармазін переконаний, що Президент Леонід Кучма — як суб’єкт законодавчої ініціативи — може відкликати свій проект закону поки Верховна Рада не ухвалить його як закон. Народний депутат вважає, що оприлюднене вдруге бажання Президента «дуже хороше» і «його реалізація істотно заспокоїла б громадськість». Проте, за словами Юрія Кармазіна, заява Президента видається «трішки нещирою».

Член фракції КПУ, голова Комітету з питань національної безпеки Георгій Крючков зазначив, що у разі відкликання президентського законопроекту парламентська більшість проголосує проти депутатського після його повернення із КС. «Я не виключаю того, що Президент дійшов думки, що реформа йому непотрібна, і звалити вину на парламент і опозицію, в якій є депутати, котрі не хочуть реформи, зокрема фракція «Наша Україна».

А поки парламентарії і судді КС перебувають у відпустках, обидва законопроекти на стадії попереднього вивчення. Після цього, в разі відповідності їх усім вимогам розгляду в КС, має зібратися і колегія суддів КС і прийняти рішення про відкриття судового провадження та призначення суддів-доповідачів.