Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на семінарі-нараді голів обласних рад у Севастополі. «Нам необхідно знайти ту основу, на якій можна було б консолідувати українське суспільство», — наголосив глава парламенту. Він вважає, що таким договором може стати процес внесення змін до Конституції, процес проведення політичної реформи.
Коментуючи ініціативу про проведення громадського форуму, Володимир Литвин сказав: «Будь-яка розмова, якщо вона компетентна, принципова, неупереджена, не заангажована, буде на користь справі, на користь країни». Водночас він зазначив, що хотів би, аби цей маневр не відвертав від розв’язання інших завдань, які стоять перед суспільством. «Треба, щоб був синхронний рух, а ми живемо від кампанії до кампанії, нині знайшли ще одну кампанію і навколо неї будуємо життя», — зазначив Голова ВР.
Володимир Литвин вважає, що нині склалася «парадоксальна ситуація»: держава будує державу, а широка громадськість вилучена з цього процесу і тільки спостерігає за ним. Ця проблема особливо загострюється на етапі, коли підвищується політична напруженість. Зокрема, під час президентських виборів.
На думку глави парламенту, таким громадським договором могла б стати програма розвитку країни. Працюючи над такою програмою, головну увагу треба зосередити на основних моментах, «які принесли б спокій і стабільність в українське суспільство, у всі структури влади, в Україну загалом».
Володимир Литвин вважає, що до такої розмови потрібно підключити громадськість і вийти на широку базу домовленостей. Особливо в тому разі, якщо не вдасться внести зміни до Конституції. Водночас, на думку Голови ВР, усі розуміють, що необхідно роззосередити владу, посилити відповідальність усіх гілок влади. І хоча Володимир Литвин зазначив, що можна казати про песимістичні прогнози, він закликав не драматизувати ситуацію. Тим паче що парламент продемонстрував у складних умовах вміння домовлятися.
Зокрема, на прикладі ухваленої постанови про направлення до Конституційного Суду президентського і депутатського законопроектів про внесення змін до Основного Закону. «Ми прийняли непросте рішення і його треба виконувати, — наголосив Голова Верховної Ради, — тим паче що воно лежить у правовій площині». Парламент тільки підтвердив норми Конституції, які стосуються права суб’єктів законодавчої ініціативи. Володимир Литвин зазначив, що його піддають ревізії з боку різних політиків, політичних сил. «Хотів би відповідально заявити: все це політична гра», — сказав голова парламенту.
Він висловив думку, що нині чиниться політичний тиск на Конституційний Суд. Але перед ухваленням рішення в парламенті провели всебічні консультації і знайшли взаєморозуміння.
Чимало уваги Володимир Литвин приділив питанням формування бюджету на 2004 рік. Він повідомив, що на осінній сесії треба буде прийняти нову редакцію Бюджетного кодексу. Тому Верховна Рада чекає на ділові пропозиції депутатів із регіонів України.
Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Литвин повідомив, що закон про статус Севастополя, найімовірніше, теж буде ухвалено на осінній сесії разом із новою редакцією закону про місцеве самоврядування.
Повертаючися до теми політичної реформи, Голова ВР, зокрема, сказав: «Я хотів би сподіватися, що доля законопроекту з реформи Конституції буде щаслива. Хочу наголосити, що в проекті Леоніда Кучми достатньо позитивних аспектів, про які мені казали навіть ті, хто перебуває в опозиції до Президента. Вважаю, що відкликати запропоновані законопроекти нерозумно. Якщо направили до Конституційного Суду, він має дати свою оцінку і президентському, і депутатському варіантам».
 
Севастополь.