Женуть наших співвітчизників у світи безробіття та низькі заробітки. Де нині лише не працюють вихідці з Тернопільщини! Росія, Польща, Чехія, Італія, Іспанія, Португалія, США, Канада... Вони вже «освоюють» навіть африканський континент, Південно-Східну Азію. Справжніх масштабів заробітчанства ніхто не знає.
На Тернопільщині — чи не найвищий в Україні рівень безробіття. На обліку в центрі зайнятості перебувають понад 42 тисячі шукачів робочого місця, на яке в середньому претендують 14 осіб.
Директор обласного центру зайнятості Борис Довжук серед причин цього соціального явища називає спад виробництва. Якщо у 1990 році в народному господарстві області було задіяно 519,4 тисячі осіб, то минулого — лише 238,4 тисячі. Ті, хто не виїхав за кордон, нелегально гнуть спину на підприємців, складаючи великий загін — до 180 тисяч — працівників «тіньового» сектору економіки області.
За словами Б. Довжука, останнім часом поповнюють ринок праці колишні трударі реформованих сільгосппідприємств, а нині власники земельних паїв. Селяни становлять майже 60 відсотків безробітних. Не маючи власних технічних засобів та стартового капіталу, більшість здають паї в оренду, але «живі» гроші бачать нечасто.
То який вихід із ситуації? Фахівці вважають, що в області є невичерпні можливості надання дотацій роботодавцям для створення додаткових місць. Відтак з початку цього року влаштовано понад 400 безробітних, що утричі більше, ніж у першому півріччі минулоріч.
Ще один напрям — стимулювати приватну ініціативу безробітних. Цього року вже ризикнули понад 600 осіб. Основним видом діяльності майже половина з них вибрала торгово-посередницьку, інші надають побутові або транспортні послуги. Найменше бажаючих працювати в сільському господарстві.
На думку фахівців, стартовим капіталом може бути одноразова допомога із безробіття — у середньому 1,5 тисячі гривень. Хоча сума незначна — особливо не розженешся. До слова, на Тернопільщині найнижчий середній рівень зарплати — 256,9 гривні.
Навряд чи власними силами можна розірвати це зачароване коло. Потрібна державна політика із вирівнювання всіх регіонів, інакше ризикуємо мати вічні депресивні території з хронічним безробіттям.
 
Тернопільська область.