Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко (фракція «Наша Україна») вважає, що оточення Президента України не зацікавлене у проведенні політичної реформи. А тому, на його погляд, імовірність прийняття змін до Конституції є лише в тому разі, якщо глава держави піде на певні поступки і з двох законопроектів буде вироблено один документ. На прес-конференції М. Томенко зазначив, що в президентському проекті конституційних змін є багато «підводних течій» для людей, які «мислять себе в уряді чи в держадміністраціях». А імовірність проведення всеукраїнського референдуму з питань зміни системи влади у державі депутат-політолог оцінює як «надзвичайно малу».
За підсумками минулого політичного сезону, Інститут політики, котрий Микола Томенко продовжує очолювати на громадських засадах «Українське демократичне коло» провели соціологічні опитування і визначили «переможців» у п’яти номінаціях. «Найвпливовішим політиком» названо Голову Верховної Ради України Володимира Литвина, «найпопулярнішим» — лідера «Нашої України» Віктора Ющенка, «найперспективнішим» — Прем’єр-міністра Віктора Януковича, «найактивнішим» — Голову Нацбанку Сергія Тігіпка, а «політиком-невдахою» — Міністра економіки Валерія Хорошковського.
Микола Томенко прогнозує, що найближчим часом в уряді відбудуться серйозні кадрові зміни, зокрема відставка міністра економіки, та й навіть першого віце-прем’єра. А ключовою інтригою перед президентськими виборами, на його погляд, стане те, хто буде кандидатом від влади і скільки їх буде — один чи декілька. За словами М. Томенка, все залежатиме від нинішньої діяльності прем’єра: якщо йому вдасться втриматися на своїй посаді після весни, коли доведеться звітувати в парламенті за рік роботи, то єдиним кандидатом від влади буде В. Янукович. Якщо ні — то наступний прем’єр. Що ж, поживемо — побачимо. Щоправда, цей політолог славиться тим, що його прогнози часто справджуються з точністю до навпаки.