Чи не першими в Україні роздрібні ринкові ціни на продукти першої необхідності — борошно, крупи, цукор тощо «сказились» у Сумах ще наприкінці березня. Повторне подорожчання також не забарилося. Удруге ціни «показали зуби» вже за якихось два тижні: гречка тоді подорожчала майже втричі, борошно, манка, вівсянка та інші крупи — удвічі, вартість цукру підскочила на 40 відсотків. Однак попри всі ці цінові «кульбіти» владні структури області тоді навіть не заїкалися про жодні стабілізаційні заходи.
Так збіг місяць, другий, третій. І лише на початку липня три заступники голови Сумської облдержадміністрації провели для представників засобів масової інформації, так би мовити, «просвітницький» брифінг, на якому переконували присутніх, що весняний зліт цін на совісті ділків, яким будь-що закортіло нагріти руки на довірливих споживачах. Тим паче, як запевняло високе керівництво, наявних в області запасів зерна, а отже й борошна, вистачить та ще й залишиться до початку нинішніх жнив. Не знатиме Сумщина перебою з ним і в наступному році, оскільки перспективи на врожай якнайсприятливіші (за прогнозом, валовий збір зерна становитиме в області майже 900 тисяч тонн — це на третину менше минулорічного). Окрім цього, влада насварилася на «законспірованих» іксів та ігриків — нарешті видала розпорядження «Про державне регулювання цін на основні продовольчі товари», яке має стабілізувати ринок, посилити боротьбу з монопольними проявами та захистити інтереси споживачів.
Усі ці запевнення і заходи можна було б сприйняти за чисту монету, якби не одне але. Якби на брифінгу були названі імена «супостатів-здирників», а головуючий, хоча й поспіхом, але цілком серйозно не заявив, що нинішній нічим не виправданий ціновий шарварок певною мірою справа рук деяких журналістів та видань, і відомі сили використали його для політичних провокацій, нагнітання соціальної кризи в державі та підриву довіри до влади.
 
Сумська область.