Всеукраїнській громадській просвітницькій організації — товариству «Знання» — виповнилося 55 років. З цієї нагоди відбулося урочисте засідання його пленуму, в якому взяли участь представники державних установ, народні депутати, видатні вчені, діячі науки та культури. З доповіддю виступив президент товариства, академік Академії наук України, міністр освіти та науки України Василь Кремень.

Мета організації — сприяння духовному, політичному та соціально-економічному розвитку суспільства, патріотичному вихованню населення. Товариство має чітку державотворчу позицію. Позбавлене політичної заангажованості, воно працює на основі самофінансування.

Змінюються часи, зазнає змін і вибір пріоритетів. Для людей старшого покоління товариство «Знання» — це традиційні просвітницькі лекції, семінари, зустрічі «за круглим столом», вечори запитань і відповідей. Але в життя увійшов Інтернет, а з ним і чимало відповідей на запитання. Зі зміною суспільного ладу, втім, не зменшилася кількість запитань, відповіді на які важко знайти й у віртуальному просторі. Члени товариства «Знання» прагнуть і відповідати на них, і запобігати розрусі в головах людей, значна частина яких неспроможна самотужки знайти шляхи та виходи в суспільстві слів, барабанів і вух, як сказав відомий філософ і соціолог Хабермас. Тому вони зосередилися на роз’ясненні населенню проблем та інформаційної продукції, яка щодень бурхливим потоком виливається з радіо-, телепрограм, газет і журналів.

Особливо великий обсяг важливих знань, якими мають оволодіти громадяни нашої країни, продукує Верховна Рада. Це — тисячі законодавчих актів, законів і кодексів, за якими має розвиватися країна й кожен з нас. А законна діяльність громадян вимагає передовсім знань правових актів і порядку їх виконання. Тому члени товариства «Знання» організували правовий всеобуч, котрий сприяє не лише вивченню законів, а й забезпечує правове виховання громадян, зростання рівня їхньої політичної культури. Адже від цього зрештою залежить рівень їхньої громадсько-політичної активності, особливо під час виборів до різних структур влади.

Товариство «Знання» стало центром поширення правових знань серед населення. Зокрема, його члени взяли активну участь у громадському обговоренні проекту закону про вищу освіту, а також проекту нового законодавства про освіту дорослих. Тому члени товариства «Знання» могли б активно співпрацювати з комітетами Верховної Ради у здійсненні експертиз проектів документів. Передовсім тих, котрі мають стосунок до сфери науки, культури, інформаційної діяльності. Ще одна з важливих функцій товариства — зайняти рішучу позицію щодо підготовки проекту закону про освіту дорослих, де слід передбачити створення сучасного механізму задоволення освітніх потреб людини впродовж її життя.

Серед проблем, які намагаються розв’язувати члени товариства —популяризація сучасної української науки, особливо фундаментальної, підвищення наукового, професійного рівня слухачів. Назріла потреба в створенні первинних лекторських організацій у наукових колективах. Дедалі більшого значення набуває патріотичне виховання населення, окреслення національних пріоритетів і духовних цінностей, прищеплення імунітету проти нової хвилі асиміляції українців в умовах «інтернаціонального бізнесу» та глобалізму.

Товариство «Знання» у процесі запровадження ринкових відносин зазнало істотних матеріальних і кадрових втрат, а чимало його первинних організацій залишилося без лекційних аудиторій і приміщень для роботи. Мова йде про виживання цієї просвітницької організації, і вона потребує державної підтримки. З тим, щоб усе-таки несла знання в маси.