На Черкащині майже півмільйона гектарів земель належать до резервного фонду та земельного запасу. Здавання їх в оренду — одне з основних джерел поповнення місцевого бюджету.
Однак, за словами першого заступника голови облдержадміністрації Станіслава Монке, торік недоїмка за сплату орендованої площі становила майже дев’ять мільйонів гривень. Крім того, з невикористовуваних нині 169 тисяч гектарів вільних земель райдержадміністрації передали в оренду тільки 72 відсотки. Ще гірше становище в окремих районах. У Черкаському, Канівському, Корсунь-Шевченківському й Смілянському районах угоди про оренду уклали лише на половину резервних площ. У Золотоніському та Жашківському районах «гуляє» по п’ять тисяч гектарів угідь, у Лисянському — понад три тисячі.
Після перевірки державними контрольними органами орендарів щодо платежів за землю, виплив і такий неприємний факт. У кількох районах, зокрема, Маньківському, Звенигородському, Кам’янському, райдержадміністрації встановили розмір орендної плати нижчий за відповідний норматив. Селищанська сільська рада Корсунь-Шевченківського району, наприклад, передала в оренду понад 240 гектарів орної землі за ставкою нижче одного відсотка її грошової оцінки. В результаті — місцевий бюджет «прогорів» на 19 тисяч гривень. Утім, який отримали доход від цієї оборудки зацікавлені особи, з’ясують, мабуть, правоохоронні органи.
— Якщо нам вдасться збільшити розміри орендної плати за землю до мінімального рівня (а це півтора відсотка грошової вартості землі), область додатково одержить 2,5 мільйона гривень надходжень, — зауважив Станіслав Монке. — Для цього потрібно небагато — орендарям і орендодавцям дотримуватися норм чинного законодавства, а керівникам органів місцевого самоврядування енергійно працювати над поповненням «гаманця» своєї громади. А не чекати дотацій згори.
 
Черкаська область.