ЗАЯВА

фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України
8 липня 2003 року
Завершився черговий навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах, триває вступна кампанія до вузів. Проте проблем в освіті України не зменшилося, вони стали ще гострішими. Руйнується матеріально-технічна база, більшість шкіл не мають стабільного тепло- і водозабезпечення, у багатьох течуть дахи, потрібен капітальний ремонт. Лише кожна п’ята школа забезпечена спеціальною комп’ютерною технікою, і тільки кожна двадцята має доступ до Інтернету. 40 відсотків студентів не мають доступу до комп’ютерів, а майже 2/3 — до Інтернету.
Через принизливо малу зарплату, що майже вдвічі нижча за мінімальний прожитковий рівень, у школах та профтехучилищах вакантні понад вісім тисяч штатних одиниць педагогів. Безвідповідальність Президента, його адміністрації, більшості у Верховній Раді України, уряду призвела до того, що вже не один рік не виконується ст. 57 Закону «Про освіту», зокрема про компенсацію сільським учителям плати за комунальні послуги.
Брак повноцінного фінансування навчальних закладів, низька заробітна плата спонукає вищу школу до нарощування комерціалізації, звичними стали побори із студентів та їх батьків. Не перший рік уряд свідомо не контролює хід виконання держзамовлення зі вступу до вузів. Так, за даними Держкомстату, в минулому році на перші курси вузів ІІІ та ІV рівнів акредитації було прийнято за держзамовленням лише 66 тисяч студентів, що вдвічі менше передбаченого в ст. 23 Закону «Про вищу освіту» та відповідною урядовою постановою. По суті, держава не гарантує гідного майбутнього дітям з незаможних родин, особливо сільських, не дбає про раціональне використання коштів для забезпечення свого конституційного обов’язку — дати освіту своїм громадянам у визначених Основним Законом обсягах.
Соціалісти стурбовані величезною кількістю безпритульних дітей, які не ходять до школи, профтехучилищ. На самовиживання кинуті позашкільні і дошкільні навчальні заклади.
Фракція Соціалістичної партії України наполягає на невідкладних заходах уряду для оздоровлення становища в освітянській сфері, визначення обсягів термінових видатків на капітальний ремонт шкіл, училищ, вузів, дитсадків, позашкільних навчальних закладів (за нашими оцінками, ця сума сягає щорічно не менш як два млрд. грн.). Слід терміново реалізувати програму інформатизації навчальних закладів, забезпечити підручниками і технічними засобами навчання всі заклади протягом двох років. З найактуальніших завдань — реформування оплати праці в освіті, реалізація програми подолання корупції. Верховна Рада має ухвалити закон про повернення боргів педагогам за попередні роки згідно з ст. 57 Закону «Про освіту».
Наполягаємо на встановленні урядового і парламентського контролю за виконанням держзамовлення для вступу до вузів, на перегляді положень Бюджетного кодексу України про фінансування дошкільних і позашкільних закладів.
Фракція Соціалістичної партії вважає, що Верховна Рада повинна розглянути проблеми подолання безпритульності, духовної кризи, зокрема, зупинити потік цинізму, жорстокості, садизму із телеекранів, дати вичерпні відповіді на проблеми, поставлені життям перед молодими громадянами України.
Соціалісти закликають усі політичні партії, громадськість до консолідованих дій з порятунку освіти, пам’ятаючи, що за цим — майбутнє нації і держави!
Станіслав НІКОЛАЄНКО, перший заступник керівника фракції.