Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира Литвина
Проект парламентської постанови про направлення законопроектів про зміни до Конституції України на висновок до Конституційного Суду народився о третій годині ночі. І до останнього її автор, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, не вірив, що вдасться прийняти таке складне, хоч і процедурне рішення. А коли постанову було проголосовано 400 голосами, у Володимира Литвина з’явилося відчуття спустошеності.
Друга конституційна ніч
У цьому зізнався глава парламенту на початку підсумкової прес-конференції після завершення роботи третьої сесії Верховної Ради. Ідею такої постанови, за словами В. Литвина, запропонував під час чергових політичних консультацій лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук, але тоді її відкинули. Відмінністю прийнятої постанови від проекту, внесеного депутатом Анатолієм Матвієнком, яка також передбачала доручити Голові ВР направити проекти конституційних змін до КС, є те, що до 15 жовтня цього року правовий комітет ВР має розробити законопроект щодо процедури розгляду законопроектів про внесення змін до Конституції. Тобто ця постанова — тимчасового характеру. Направити законопроекти до КС мають право і самі суб’єкти законодавчої ініціативи. Така постанова, за словами В. Литвина, є компромісною. Її було також обговорено і з Президентом України. Володимир Литвин заявив, що він готовий направити до КС президентський і депутатський законопроекти про зміни до Конституції. І якщо їх автори дадуть згоду, то зробить це з радістю.
У сумнівах — істина
Якихось кардинальних змін у вищих ешелонах влади до президентських виборів не відбудеться, — вважає Володимир Литвин. «Нас обрали разом, і якщо в когось виникають якісь проблеми, необхідно їх вирішувати в цивілізованому руслі», — сказав він. На погляд Голови ВР, парламентську більшість сьогодні розхитати складно. Це засвідчив і розгляд процедурного питання про направлення до КС законопроектів про політреформу. Володимир Литвин також заперечив припущення журналістів, що в нього особисто відбулася зміна поглядів і методів. «У мене один метод: виконувати чесно свою роботу, — наголосив він. — Ніколи не вів і не веду боротьбу проти когось, ні з ким не воюю. У моїх політичних поглядах істотних змін не відбулося». Водночас В. Литвин відзначив, що в нього змінилися деякі думки щодо «організації роботи державних інституцій». І все ж зізнався: «Це рік тектонічних сумнівів у моїх поглядах на життя».
Голова Верховної Ради відмовився коментувати заяву Леоніда Кучми про майбутні президентські вибори. В. Литвин назвав цю заяву Л. Кучми «цілком очевидною і прозорою». Тепер, наголосив Голова ВР, справа за парламентом, який повинен прийняти рішення про строки початку виборчої кампанії. Щодо своїх особистих планів, то В. Литвин укотре підкреслив, що не збирається балотуватися на пост президента.
Минуле — для істориків
Коментуючи схвалену спільну україно-польську парламентську заяву, присвячену 60-річчю трагічних подій на Волині, глава парламенту зазначив, що цей документ, звісно, не може влаштувати всіх. «Треба залишити це питання не політикам, а історикам, —сказав Володимир Литвин. — Але цілком очевидно: щоб мати майбутнє, нам потрібно рухатися до порозуміння».