Так вважає координатор проекту «Продовольча безпека країн СНД» професор Валерій Видубецький
Ситуація на ринку зернових останнім часом привертає до себе увагу не тільки росіян, а й жителів близького зарубіжжя. Посушлива погода, що трималася кілька тижнів на початку літа, здавалося, внесла свої корективи до прогнозів урожаю 2003 року. На основі суперечливої інформації, наприклад, на Україні, виник ажіотаж довколо цін на зернові та деякі продукти харчування. Ситуація багато в чому спровокована скандалом довкола завищення показників урожаю зернових 2002 року урядом, очолюваним у той період А. Кінахом.
Скандал, що виник у цій країні довкола колишнього віце-прем’єра Л. Козаченка, підклав дров до багаття. До всього іншого, як подейкують, ситуація має і політичний підтекст.
Вже сьогодні на Україні ведуться розмови про імпорт зернових. При цьому одним з найбільш імовірних варіантів розглядають російське зерно. Конкурентами можуть виступити казахстанські зернотрейдери. Однак погодні умови в Казахстані ставлять під сумнів їхній потенціал. У всякому разі, навряд чи Астана зможе витримати конкуренцію з дешевшим російським зерном.
Недостатні потреби України експерти оцінюють у розмірі до 2,5 млн. тонн. Однак ці показники викликають сумнів.
Продовольча паніка в Україні не має під собою ніяких об’єктивних підстав. При цьому В. Видубецький посилається на знімки аграрних районів України, зроблені із супутника. Судячи зі знімків, урожай 2003 року можливий вищий від прогнозованих 28,8—30,8 млн. тонн і досягне 31,6—32,6 млн. (Знімки опубліковані в щоквартальному звіті програми «Продовольча безпека СНД», виданий 1 липня 2003 р. агентством «Фудконсалтинг» у Санкт-Петербурзі.)
Професор В. Видубецький пояснив, що «зміна погодних умов істотно вплинула на загальний прогноз урожаю для України».
Оцінюючи нинішню ситуацію в Україні, В. Видубецький зазначив: «У цілому ситуація схожа на події в Росії січня 2001 року, коли трейдери створювали штучний дефіцит і притримували зерно доти, доки в млинкомбінатів не закінчаться запаси».
Знімки із супутника показують, що в більшості регіонів України відзначається позитивна динаміка дозрівання зернових. При цьому професор апелює до супровідної записки Служби закордонного сільського господарства (FAS) міністерства сільського господарства США. У ній, зокрема, йдеться про те, що частина врожаю, яку раніше вважали за прогнозами постраждалою внаслідок несприятливих погодних умов, забезпечить збір до 22,3—23,3 центнера с гектара. На думку експерта, це означає, що врожай поточного року може становити 31,6—32,6 млн. тонн проти прогнозованих урядом 28,8—30,8 млн. тонн. У зв’язку з цим, імовірно, Вашингтон перегляне можливість своєї участі як постачальника зерна на Україну в поточному році, оскільки, як повідомив вищезазначений представник мінсільгоспу США, «цих запасів цілком досить для насичення внутрішнього ринку такої держави, як Україна».
Такий стан справ у поєднанні з планованим імпортом зернових в Україну може створити зростання пропозиції над попитом. У результаті, як гадають експерти, на ринку можна чекати обвального спаду цін на зерно.
Отже, вважає професор В. Видубецький, «російським виробникам не варто розраховувати на високі ціни під час планованого тендера державної закупівлі Україною зерна, і 2,5 млн. тонн — це максимум, на що може розраховувати російський експортер. Образно висловлюючись, Україна просто захлинеться російським зерном». За оцінкою експертів проекту «Продовольча безпека країн СНД», кількість зерна в поточному році разом з імпортом може становити близько 33 млн. тонн, що цілком досить для внутрішнього забезпечення, але навряд чи дасть Україні можливість експортувати зерно в масштабах попередніх років.
 
«Крестьянские ведомости».