Відкритий лист Президентові України Л. Кучмі

Київська організація Національної Спілки журналістів налічує майже 800 ветеранів преси, радіо та телебачення. Більшість із них отримує жалюгідні пенсії, які не забезпечують, як відомо, навіть прожиткового мінімуму. Зростання цін на харчові продукти боляче вдарило по пенсіонерах, вони просто не знають, як виживати.
Та раптом ще одна загроза, ще одне рішення Верховної Ради, яке остаточно доб’є тих, хто ще сподівається на поліпшення свого соціального становища. Йдеться про закон України «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість», за який, не врахувавши негативних наслідків такого рішення, 19 червня 2003 року проголосував 321 народний депутат. Згідно з ним з 1 січня 2004 року вводиться ставка ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення у розмірі 17 відсотків.
Якщо враховувати тенденції нашого шаленого ринку, то легко прогнозувати збільшення цін не на 17 відсотків... А це буде крахом насамперед для дешевих ліків, які виготовляють українські заводи. Виходить, що пенсіонер не зможе навіть валідол купити... Адже пільги, які нібито надавалися пенсіонерам на купівлю медпрепаратів, насправді існують лише на папері.
Шановний Леоніде Даниловичу!
Закон, який Вам поклали на підпис, може бути для наших пенсіонерів і навіть для багатьох працюючих своєрідним Чорнобилем, бо боронитися від нього ми вже не зможемо. Якщо народні депутати, яких ми обирали для захисту наших прав, з надією на краще життя, так легковажно поставилися до долі мільйонів пенсіонерів, до бідних людей, то єдина надія на Вас, гаранта, що Ви не поставите підпис під законом, який гарантує літнім людям новий голодомор — тепер уже на ліки.
Валентина ЗДАНЕВИЧ, Благодійний фонд «Ветеран преси»;
Павло ОРЛЕНКО, заслужений журналіст України;
Ігор ЗАСЄДА, голова Київської організації НСЖ України, заслужений журналіст України;
Олександр КИЯНИЧЕНКО, ветеран війни;
Інна АНДРІЙЧЕНКО, Євген КРАВЧЕНКО, Юлій САФОНОВ та ще 57 підписів.