Європейський союз та Міжнародна федерація журналістів висловлюють занепокоєння можливими негативними наслідками для свободи слова в нашій країні через збільшення повноважень Служби безпеки України, повідомляє Бі-бі-сі. Оновлене нещодавно законодавство забороняє журналістам оприлюднювати інформацію, що є конфіденційною і є власністю держави (при цьому закон не дає визначення, що таке конфіденційна інформація). СБУ отримала право затримувати журналістів для складення протоколів у разі використання ними конфіденційної інформації.
Міжнародна федерація журналістів рішуче засудила новий закон, сказавши, що він надає службам безпеки виключні права розслідувати журналістські джерела інформації. Президент федерації назвав це поверненням до минулого і порушенням Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС. А речник Євросоюзу Дієго де Охеда заявив: «Якщо цей закон буде таким жорстким та надмірним, як він нинє, і буде дозволяти таке втручання, я переконаний, що Євросоюз реагуватиме відповідним чином».
Служба безпеки України зі свого боку твердить, що прийнятий закон є суто технічним і закріплює ті положення, що вже існують. Заступник голови СБУ Володимир Пристайко заявив, що нічого нового в цьому законі немає, і що прийнятий документ лише вносить зміни та доповнення до семи чинних законів України: мовляв, Держкомітет державної таємниці було розформовано, а його повноваження передано СБУ, тому треба було внести певні зміни.