На Тернопільському м’ясокомбінаті ледь не стався переворот. Щоправда, це колишня назва підприємства. Нині на його базі утворено два підприємства: ЗАТ «Тернопільський м’ясокомбінат, який володіє рухомим і нерухомим майном, і ТОВ МТЗ «Тернопіль», яке на правах оренди виробляє ковбасні вироби, заготовляє м’ясо.

Один з найпотужніших в Україні м’ясокомбінатів був ласим шматком під час приватизації. І, як це часто трапляється, той, хто сильніший, заволодів «серцем» підприємства — виробничою базою. Вона переходила з рук у руки, аж доки два роки тому не опинилася у володінні російського концерну «Нафтовий». ЗАТ «Тернопільський м’ясокомбінат» тим часом оголошують банкрутом. Одне слово, спрацювала класична схема приватизації.

ТОВ «Тернопіль» працювало на половину потужності, спеціалізуючись здебільшого на виробництві дорогої сиров’яленої ковбаси. А оскільки можливості українського покупця менш ніж скромні, то більшість цієї продукції реалізують за межами нашої держави. Конкуренцію неповороткому велетові в області склали більш як сто дрібних виробників. Негативу до іміджу підприємства додав скандал з утилізованими м’ясними відходами, які у Тернополі використовували для виробництва ковбас.

За словами віце-президента, члена правління концерну «Нафтовий» Михайла Головіна, правління було незадоволене результатами роботи його Тернопільського підрозділу в першому кварталі. Тому в квітні звільнили з посади комерційного директора підприємства Олега Миронова, деяких інших посадовців. Але пан Миронов з тим не змирився. «Натиснувши» на юристів, він зумів відчужити частину акцій підприємства з метою змінити власників. Підробили нібито й протокол зборів акціонерів. Генерального директора ТОВ «Тернопіль» Юрія Гулевського і головного бухгалтера нові «власники» не пустили на територію комбінату. Рахунки підприємства були заморожені, виробництво — на грані зупинки.

Тернопільський міський суд, щоправда, не визнав правочинними підписи нових власників на бухгалтерських документах. Справу розслідує прокуратура. Переворот, вчинений «своїми», можна вважати таким, що не вдався.

Але кому від того легше? Хіба що власникам «Нафтового», представник якого  визнав, що за великими справами (концерн володіє контрольним пакетом акцій популярного російського каналу ТВ-6, має потужний комп’ютерний бізнес) не надавали належної уваги Тернопільському м’ясокомбінату. Тепер, мовляв, ситуація зміниться. З Москви приїде новий директор, який зробить підприємство зразковим...

 

Тернопіль.